Slapen voor hersenontwikkeling van baby’s

Slaap is erg belangrijk voor kinderen, zeker voor baby’s. Steeds vaker blijkt dat baby’s tegenwoordig maar liefst een uur minder slapen dan hun ouders dertig jaar geleden. Het is belangrijk om te weten dat minder slaap grote gevolgen kan hebben volgens de GGZ.

De ontwikkeling van de hersenen verloopt tot ongeveer je 21ste levensjaar en die ontwikkeling vindt voornamelijk plaats tijdens het slapen. Om deze reden is het korter slapen van direct effect op de prestaties van kinderen. Je kind kan slechter presteren op school, kan emotioneel instabieler zijn en heeft zelfs meer kans op obesitas. De stijging van het aantal kinderen met stoornissen als ADD en ADHD zou mogelijk hieraan ten grondslag kunnen liggen. Voor een uitstekende ontwikkeling van de hersenen van jouw baby is het dus nodig voldoende en goed te slapen. Dit omdat vermoeide kinderen nieuwe informatie niet voldoende op kunnen slaan en er minder goed in slagen nieuwe verbanden te leggen.

Mogelijk ligt de oorzaak van de kortere nachten in de drukke naschoolse schema’s en het feit dat vaak beide ouders werken. Het gevolg hiervan is dat vele gezinnen later dineren, de bedtijden daardoor verschuiven en sommige kinderen op een te jonge leeftijd een televisie op hun slaapkamer hebben. Natuurlijk weet je als ouder hoeveel slaap jouw baby nodig heeft, het ene kind heeft meer slaap nodig dan het andere. Het verschilt bij iedereen.