Ontspannen de ochtend doorkomen

Het is weer zo ver: de vakantie is voorbij en de kinderen moeten weer naar school. De kinderen moeten weer even wennen aan de vaste routine en jijzelf misschien ook wel.
Dit brengt namelijk een hoop stress met zich mee. Deze stress kun je ook voorkomen of minimaliseren.

Spreek met de kinderen af wie wat doet in de ochtend. Maakt iedereen zijn eigen broodjes? Eerst eten of eerst aankleden? Vertel de kinderen wat ze moeten doen, anders zullen ze de hele ochtend televisie kijken en zich pas de laatste vijf minuten realiseren dat ze nog niet klaar zijn om naar school te gaan. Je zou de dag van te voren één van de kinderen de opdracht kunnen geven om broodjes klaar te maken. En de ander zou er weer op kunnen letten of iedereen uit bed is. Ook handig is het om de dag van tevoren de kleding klaar te leggen. Je zal altijd zien dat kleding bij elkaar zoeken, op het laatste moment, nog het lastigste is. (Mam, heb jij mijn jas gezien?!)

Zorg dat het huiswerk minstens de dag van te voren is gemaakt. Huiswerk maken in de ochtend kan nog best wat stress opleveren, want er is niet veel tijd om je kinderen hiermee goed te helpen.

Het oudste kind, draagt de meeste verantwoordelijkheden. Denk er om ook duidelijke afspraken met hem te maken. Misschien kan hij een paar dagen per week met de andere kinderen mee naar huis fietsen of ze weer ophalen. Wees hier heel duidelijk in en houdt rekening met zijn wensen.

Wanneer je de maatregelen tegen stress in de ochtend onder de knie heb, zal je de dag veel ontspannender verlopen. Uiteindelijk zal alles automatisch goed verlopen en is er misschien toch wel tijd om nog eventjes tv te kijken in de ochtend.