Gezond eten

Steeds meer kinderen eten ongezond. Uit onderzoek van gezondheidsinitiatief JOGG blijkt dat kinderen twee keer zo vaak snoepen als hun ouders denken. Kinderen krijgen te veel suiker en te veel vetten binnen. Maar hoe komt dit opeens?

Nederland heeft een sociaal systeem, waardoor iedereen een vrij hoog inkomen heeft. Doordat Nederland zo welvarend is, hoeven we ons geld niet te bezuinigen op eten. We kunnen eigenlijk alles eten wat we willen op elk moment van de dag. Wij weten ook wel dat dit ongezond is, maar kinderen vergeten dit al snel. Wanneer kinderen een snoepje eten, denken ze er niet bij na dat dit slecht is voor hun tanden, maar ze denken na over wanneer ze de volgende kans krijgen om nog een snoepje te eten. Hun denkwijze is geheel anders en vrij simpel. Daarom moeten wij, als ouders, hier goed op letten.

Wat we kunnen doen is heel makkelijk. We doen al het ongezonde voedsel als chips en snoep op een plek waar de kinderen niet bij kunnen. Heerlijk simpel en een oude techniek, maar wel eentje die werkt. Hiermee voorkom je dat de kinderen in verleiding komen te staan om een snoepje te pakken. Verder moeten we nog meer opletten tijdens het doen van de boodschappen. In plaats van, heel makkelijk, een paar flessen cola te kopen, koop je drank waar juist minder suiker in zit. Het is ook echt heel goed voor de gezondheid om zelf vruchtensap te maken. En in plaats van snoep, lekker veel fruit in huis te hebben.

Tijdens het avondeten kun je de zoete frisdranken vervangen door lekker koud water. En ik ga er natuurlijk al vanuit dat jullie ‘s avonds lekker gezond eten. Want gezond eten geeft meer energie dan ongezond eten. Dit verbeterd het humeur en is beter voor de concentratie. Verder is goed ontbijten het belangrijkste van de dag. Wanneer je van al deze dingen een routine maakt, zullen de kinderen meewerken zonder protest. Wij willen gezonde kinderen in Nederland. De kinderen zijn de toekomst.