Ontwikkeling op school

Het is zover, jouw kind gaat naar de basisschool of de middelbare school. Het is helemaal niet raar om hier een dubbel gevoel bij te hebben. Wat gaat er allemaal gebeuren? Je ziet je zoon of dochter misschien opeens een stuk minder. Zal alles daar goed gaan? Aan de andere kant, ze worden ouder en moeten zichzelf ontwikkelen, terwijl jij weer meer vrije tijd krijgt.
Het is moeilijk om je kinderen los te laten, maar dit is hoe het hoort.

De eerste keer dat jouw kind naar de crèche, kleuterschool of basisschool gaat is voor zowel elke ouder moeilijk. Vooral het idee dat jouw kind volledig afhankelijk is van iemand anders is heel erg wennen. Helemaal niet gek, want het beschermen van je kind is primitief gedrag.

De basisschool zal veel indruk maken op een kind. De kinderen krijgen opeens allerlei prikkels. Ze krijgen er een hoop nieuwe vriendjes bij en zullen na een poos steeds zelfstandiger worden. School is goed, want hier leert een kind hoe hij zich moet gedragen, wat goed is en wat slecht is en allerlei normen en waarden.

De middelbare school is voor een kind heel anders dan de basisschool. De kinderen hebben zich na de basisschool al heel erg ontwikkeld, maar de middelbare school is echt de plek waar iedereen aan zijn eigen identiteit werkt. Dus dit bepaald een groot deel van het leven van je zoon of dochter. Je kunt er ook op rekenen dat dit vooral de periode zal zijn dat er veel onenigheid is tussen jou en jouw kind. Het hoort er allemaal bij. De middelbare school is voor het kind even spannend als voor de ouder. Wees niet bang wanneer jouw kinderen naar school gaan, het is voor jullie allebei even wennen.