Geslacht van je kind bepalen door timing seks?

Is het waarheid of fabel dat het geslacht kan worden bepaald door de timing van de seks? Het blijkt een fabel te zijn die nog een hoop mensen geloven. Nu wordt het tijd om deze te ontrafelen.

Chromosomen

Het geslacht van je kind wordt bepaald door de aanwezige geslachtschromosomen. In chromosomen bevindt zich alle informatie voor de erfelijke eigenschappen van een persoon, dat vaststaat in je DNA. Ze spelen ook een belangrijke rol bij de geslachtscellen, die uiteindelijk bepalen of je kind een jongen of een meisje wordt. De samensmelting van een eicel met een zaadcel resulteert uiteindelijk in een zwangerschap. Door deze samensmelting wordt de zygote uiteindelijk XX (=vrouw) of XY (=man). De kans op een bevruchting is het grootst tijdens je ovulatie (met nadruk op twee dagen voor ovulatie). Bij een ejaculatie worden er door een man zowel X als Y chromosomen afgegeven.

Hup Y!

Sperma dat Y chromosomen bevat verplaatst zich sneller dan sperma met X chromosomen. Het enige nadeel daaraan is dat deze Y-chromosomen niet zo lang overleven. Wanneer je vaker seks zou hebben zullen er uiteindelijk per ejaculatie minder sperma worden afgegeven met Y-chromosomen. Hoewel het niet wetenschappelijk bewezen is, geloven sommige mensen dat als je graag een jongen wilt dat je dan zeer selectief moet zijn met wanneer je seks hebt aangezien die Y-chromosomen niet lang ‘leven’. Er wordt daarom gesuggereerd dat als je een jongen wilt vlak voor de daadwerkelijke ovulatie seks moet hebben, zodat die sperma met Y-chromosomen toch nog je eicel bereikt.

Hup X!

Sperma met X-chromosomen hebben echter een grotere overlevingskans na een ejaculatie. Deze kunnen in je ronddwalen voor drie dagen. Daardoor is er ook een grotere kans dat deze zullen samensmelten met eicellen. Een fabel hierbij is dat als je graag een meisje wilt je vaker seks moet hebben. De beargumentering daarvoor zou zijn dat vaker seks hebben zorgt voor minder Y-chromosomen in sperma.

Uiteindelijk is het toch moeder natuur dat bepaalt of je een jongen of meisje krijgt. De vraag is echter: zou jij echt het geslacht van je kind ook daadwerkelijk willen bepalen? Wellicht zijn de technieken in de toekomst zo ver ontwikkeld dat het wel kan, maar zou je het ook doen?