Mannen tijdens de zwangerschap

Vrouwen krijgen allemaal emotionele stemmingswisselingen, maar hoe komen de mannen er vanaf? Zij maken weliswaar niet de zwangerschap zelf mee, maar zij leven natuurlijk wel mee. Hieronder een aantal eigenzinnige feiten over wat je van je partner kunt verwachten als jij zwanger wordt.

1. Hij wordt chagrijnig

Mannen verheugen zich in het begin erg op de komst van het kind, maar even later worden zij enorm nerveus. De piek van gevoelens van stress en angst is rond de 6 à 8 weken van de zwangerschap.

2. Hij heeft zijn eigen hormonale rollercoaster

Het is bekend dat er sprake is van hormonale veranderingen bij zwangere vrouwen, maar het blijkt dat de hormonen van mannen ook mee schommelen.  Bepaalde hormonen die uit de zweetklieren van vrouwen komen verminderen de afgifte ven testosteron en vermeerderen de afgifte van prolactine bij mannen.  Hierdoor wordt het ouderlijk instinct van mannen gestimuleerd.

3. Hij krijgt ook een buik

Er zijn mannen die door de zwangerschap van hun partner ook lichamelijke symptomen vertonen van een zwangerschap, ook wel het couvade syndroom genoemd. Dit is een verschijnsel waarbij mannen bijvoorbeeld klagen over rugpijn, eetbuien krijgen (en dus gewichtstoename), indigestie, misselijkheid,  braken en zelfs weeën krijgen aan het einde van de zwangerschap. Het begint meestal aan het einde van de eerste trimester , maar de zwangerschapsverschijnselen kunnen tot het einde van de zwangerschap blijven bestaan.

4. Hij luistert nu echt

Het gehoorvermogen wordt ook versterkt, wat een natuurlijke voorbereiding is om te horen dat je baby huilt of in gevaar is. De hersenen worden daarbij ingesteld op een alert-status, waardoor je constant op je hoede bent.

5. Hij wordt verliefd

Hoewel mannen fysiek nog niet verbonden zijn met een ongeboren baby, ontstaat er toch een intense band en liefde. Alle gevoelens worden namelijk versterkt. Je kunt het vergelijken met opnieuw verliefd worden.