Vragen tijdens je eerste zwangerschap

Een hoop interne en externe veranderingen zullen zich voordoen als je zwanger bent, dit is voor de eerste keer natuurlijk heel nieuw. Er schijnen een hoop vrouwen te zijn die zich afvragen wat wel/niet normaal is en wat zij nog wel/niet kunnen doen of eten. Hieronder de antwoorden op de meest voorkomende vragen rondom een eerste zwangerschap.

Er zwanger uitzien

Een hoop vrouwen kunnen niet wachten om hun buikje te showen, maar wanneer zie je er nou eigenlijk zwanger uit?

De baarmoeder met de groeiende foetus kun je rond de 12 weken of 3 maanden opmerken. Dit is de periode waarin je een duidelijk verschil ziet in het groter worden van je buik. Daarvoor kun je echter ook al signalen opmerken van veranderingen in je lichaam. Enkele veranderingen zijn het zwellen van je enkels of het gevoeliger worden van de borsten. Wil je meer lezen over signalen van een zwangerschap, lees dan het artikel “Ben ik zwanger?”

Gewichtstoename

“Ik ben bijna drie maanden zwanger en ik ben maar 1,5kg aangekomen. Ik voel dat mijn lichaam verandert en mijn buik wordt groter. Wanneer zou ik moeten verwachten dat ik aankom en wat is het gemiddelde gewicht dat vrouwen aankomen?“

Tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap komt een vrouw ongeveer 1 tot 1,5 kg aan. Vanaf de vierde maand van de zwangerschap is het normaal dat je ongeveer 450 gram per week aankomt. Het is echter ongewoon als je per week 900 gram aankomt.  Er dient sprake te zijn van een regelmatige gewichtstoename.  Aan het einde van de zwangerschap zijn vrouwen meestal 11kg tot 15 kg aangekomen.

Prenatale vitamine

“Ik heb geen prenatale vitaminen genomen tot de eerste vier weken van mijn zwangerschap, aangezien ik niet wist dat ik zwanger was. Moet ik me zorgen maken?  En moet ik voorzichtig zijn met de pillen, omdat ze zo groot zijn en ik er misselijk van word?”

Ondanks dat de prenatale vitamine groot zijn en de dagelijkse doses bestaan uit twee pillen (vitamine en DHA), zijn ze erg belangrijk voor het welzijn van de zwangere vrouw. Als moeder gebruik je bijna al je eigen bronnen om de groei van de foetus te stimuleren en hierdoor worden je vitaminen uitgeput. DHA is erg belangrijk voor bepaalde aspecten van je hart en je cognitieve functioneren.

Als je echt moeite hebt met de vitaminen, kun je ook wachten tot de misselijkheid afneemt en dat je het daarna inneemt. Je kunt ze ook ’s-nachts innemen of een andere vorm nemen, zoals kleinere pillen of andere varianten waarbij je kunt kauwen. Bij sommige apotheken kun je DHA ook krijgen in een vloeibare vorm.

Verboden voedsel

Er is een hoop voedsel dat wordt afgeraden om te eten als je zwanger bent. De vraag waar velen mee zitten is of ze inderdaad echt zo gevaarlijk zijn?

Je kunt soms nadelige gevolgen ervaren met het eten van (rauwe) vis of zachte, rauwmelkse kazen.  Deze kazen, sommige vleessoorten en bepaalde rauwe vis kunnen Listeriabacteriën bevatten, waarvan het kind erg ziek kan worden.  Niet alle soorten vis vormen echter een risico.

Krampen

Sommigen hebben er erg last van en andere helemaal niet. Is het hebben van krampen normaal tijdens het eerste trimester?

Krampen zijn erg normaal tijdens het eerste trimester, omdat dit te maken heeft met de groei van de baarmoeder.

Sporten tijdens zwangerschap

Veel vrouwen vragen zich ook af of je nog wel kunt sporten tijdens je zwangerschap. Mits je geen gezondheidsproblemen hebt waardoor je voor je zwangerschap ook al niet kon sporten, is het geen probleem. Wil je meer lezen over de voordelen van sporten tijdens je zwangerschap, kijk dan hier:

Ochtend misselijkheid

“Moet ik me zorgen maken als ik niet misselijk word?“

Sommige vrouwen voelen zich helemaal niet misselijk tijdens hun zwangerschap en anderen voelen zich juist misselijk in de avond. Er is echter geen correlatie bekend tussen de gezondheid van de zwangerschap en ochtend misselijkheid. Iedereen is natuurlijk anders en je hoeft je dus geen zorgen te maken wanneer jij dus geen misselijkheid ervaart in de ochtend!

Miskraam

Een miskraam komt erg vaak voor. De meeste miskramen vinden plaats voor de 12e of 14e week van de zwangerschap.  Na veertien weken is er een afgenomen risico op een miskraam, maar het kan natuurlijk altijd nog wel plaatsvinden. Bij het verliezen van je kind na 20 weken van je zwangerschap wordt het echter geen miskraam meer genoemd, maar stilgeboorte.

Een glaasje wijn?

En natuurlijk houdt iedereen er wel van om af en toe om een glaasje wijn te nemen. Maar hoe zit het eigenlijk met drinken tijdens de zwangerschap?

Alcohol is heel erg gevaarlijk voor je ongeboren kind! Het gaat namelijk door de placenta heen, waardoor het terechtkomt in de bloedbaan van de foetus. De schade die hierdoor wordt aangebracht is permanent, denk bijvoorbeeld aan het fetal alcohol syndroom. Daarom wordt het drinken van alcohol absoluut afgeraden!