Cafeïne tijdens je zwangerschap

Je komt het toch altijd weer tegen: cafeïne. Koffie of thee is voor veel mensen het nummer één middel om mee wakker te worden. Toch wordt cafeïne vaak afgeraden tijdens de zwangerschap.

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar het effect van cafeïnegebruik tijdens de zwangerschap. Vrouwen die minstens 200 mg cafeïne per dag gebruiken hebben twee keer zoveel kans op een miskraam als vrouwen die helemaal geen cafeïne gebruiken. Maar dat is nog niet alles. Baby’s hebben de eerste dagen na geboorte een snellere hartslag en ademhaling als de moeder meer dan 500 mg cafeïne per dag gebruikt. Ook slapen deze baby’s minder lang.

Ook is er veel onderzoek gedaan naar het verband tussen het geboortegewicht en cafeïne gebruik. De uitkomsten van deze onderzoeken waren niet altijd eenduidig en moeten voorzichtig worden geïnterpreteerd.

Pas op met thee, koffie, frisdrank, chocolade en ijs tijdens je zwangerschap! Gebruik cafeïne met mate. Je kunt maar beter het zekere voor het onzekere nemen en de volle negen maanden goed letten op je eetpatroon. Vergeet niet, een aardbei is ook zoet!