Problemen met andere kinderen

Wanneer de directeur van de school je opbelt, weet je al dat er iets niet goed zit. Helemaal wanneer hij vertelt dat je dochter van negen een ander meisje heeft geslagen. Op zo’n momen kun je niet geloven dat dit zojuist is gebeurd. Jouw lieve dochter kan dat toch niet hebben gedaan! Hoe ga je hiermee om? En sterker nog, wat ga je nu doen?

Even chillen
Hoe moeilijk het ook is, blijf rustig en kies geen kanten. Probeer niet aanvallend te zijn maar schiet ook niet meteen in de verdediging. Blijf neutraal. Laat eerst het hele verhaal op je afkomen voordat je een oordeel trekt.

Er zijn twee kanten aan een verhaal
Wat de een zo interpreteert, kan de ander totaal anders zien. Dus geef je kind de kans om te vertellen wat er aan de hand was. Doe dit op een rustige manier. Probeer niet meteen te laten merken hoe erg je van streek bent, maar vraag er rustig naar. Zo kom je er bijvoorbeeld achter dat je dochter net iets te hardhandig ‘tikkertje’ aan het spelen was.

Blijf communiceren
Praat er over met je kind. Vertel hoe zijn gedrag overkomt op en andere mensen en dat hij in het vervolg wat voorzichtiger moet zijn. Ook is het verstandig om het goed te maken met het andere kind en te praten met de docent. Misschien kan de docent ook helpen en maatregelen nemen.

Ook hieruit blijkt weer dat het moeilijk is om goed te handelen in zo’n situatie. Er zijn zoveel dingen waar je als ouder eerst even over moet nadenken, voordat je iets onderneemt. Communicatie is heel belangrijk voor een goede relatie me je kind. Pas dit ook vaak toe! Hoe sterker jullie band is, hoe makkelijker het opvoeden wordt!