Niet meer schreeuwen

Kinderen opvoeden is nog lang niet zo makkelijk als het lijkt. Dat weet elke ouder. Het is voor de één makkelijker om controle te hebben over de kinderen dan voor de ander. Maar het blijft een levenslange taak. Als je kinderen nog jong zijn, kun je ze op verschillende manieren sturen. Een fout dat veel ouders maken, is dat ze tegen hun kinderen schreeuwen. Je moet als ouder natuurlijk veel geduld hebben en als je dat beperkt hebt, leidt dat tot machteloosheid en ga je tegen ze schreeuwen. Er zijn een paar dingen die je beter kunt doen.

Adem in, adem uit
Het is heel moeilijk en je moet er op tijd aan denken. Maar voor het punt dat je boos wordt en wilt beginnen met schreeuwen moet je denken: “Adem in, adem uit.” Dit werkt vaak al heel goed. Houd vervolgens niet je woede in, maar kalmeer jezelf eerst en uit het op een rustige en doordachte manier.

Kalm en zacht
Je hoeft natuurlijk niet meteen te fluisteren als je boos bent, maar bedenk goed wat je wilt zeggen en hoe je dit gaat overbrengen. Probeer zo rustig mogelijk te vertellen waarom je boos bent. Als je schreeuwt weet je zeker dat je kind je hoort, maar als je rustig praat moet je kind wel goed opletten om je te begrijpen.

Goed gedrag prijzen
Behalve boos worden op je kinderen wanneer ze iets fout doen, moet je ook een complimentje geven wanneer ze iets goed doen. Kinderen vinden het fijn om te weten als ze iets goed doen en zullen zich sneller aan dit gedrag houden. Verder vereisen kinderen veel aandacht. Als je ze alleen aandacht geeft wanneer ze iets stouts doen, zullen ze dit toch vaker doen, omdat ze alleen op deze manier aandacht krijgen. Probeer dit te voorkomen! Geef ook de goede aandacht.

Afgekoeld
Het kan gebeuren dat je toch hebt geschreeuwd. Denk er even over na als je afgekoeld ben en ga dan naar je zoon/dochter toe. Leg uit dat je niet had moeten schreeuwen. Ook kun je de ruzie nog even bespreken, maar blijf er niet lang op doorgaan. Even knuffelen met je kids doet ook wonderen.

Dus probeer te stoppen met schreeuwen, want niemand voelt zich er uiteindelijk beter door. Wees lief voor je kids, maar laat ze niet de grens overschrijden. Pas deze tips gewoon even toe. Ik ben benieuwd of het werkt.