Goed omgaan met (zak)geld

goed omgaan met zakgeld

Het gerucht gaat dat kinderen steeds minder goed met geld om kunnen gaan. Ze sparen minder en lenen steeds vaker geld van/aan vriendjes. Ze kopen spullen waar ze verder eigenlijk nooit meer naar omkijken. Wat voor zin heeft het dan om nog zakgeld te geven?

Op een bepaalde leeftijd krijgt een kind zakgeld en hierbij een stukje verantwoordelijkheid. Voordat het zover is kun je als ouder alvast beginnen te sparen op een kinderspaarrekening. Veel ouders hebben zo’n spaarrekening, omdat dit later altijd goed te pas komt bij een studie, auto, rijbewijs of een reis. Deze spaarrekeningen worden vaak op hun 18e of 21e vrijgegeven.

Wanneer de kinderen wat ouder worden krijgen ze dus zakgeld. Het beste is om het bedrag te verhogen naarmate jouw kind ouder wordt. Verder zou je de kinderen klusjes kunnen laten doen voor een bepaald bedrag. Op deze manier ondervinden ze zelf dat ze iets moeten doen om geld te krijgen en zullen ze hier veel zorgvuldiger mee omgaan.

Hoe ouder de kinderen worden, hoe meer dure spullen ze willen hebben. Geef dit niet zomaar, maar betaal bijvoorbeeld een deel van het totale bedrag. Ook hierdoor zullen de kinderen hun geld meer waarderen. Wanneer een kind 15 is, mogen ze ook een klein bijbaantje hebben. Dit is goed voor de ontwikkeling en ook hierdoor zullen de kids sneller dankbaar zijn.

Blijf experimenteren met methodes waardoor jouw kinderen zich bewust worden van geld. Dit zal in hun toekomst namelijk vaak genoeg aan bod komen. Sparen kan never nooit kwaad, laat ze dit ondervinden! Goed met geld omgaan is het gevolg van een goede opvoeding.

Reactie plaatsen

Alle rechten voorbehouden © 2012 Kidzoo - internetbureau Den Haag