Wel of geen tv?

Dat kinderen veel televisie kijken, wordt deze generatie steeds meer geaccepteerd. De televisie geeft kinderen entertainment én afleiding. Twee vliegen in een klap. Ik ben persoonlijk een groot voorstander van televisie kijken met mate. Iedere ouder pakt het anders aan en het tv-gedrag is bij elk gezin verschillend.

 

Het grootste probleem wat ik ondervind met het televisie kijken, is dat kinderen zich sociaal moeten ontwikkelen en ook moeten leren om zichzelf te vermaken. De tv is altijd bereikbaar en een makkelijk middel om vermaak te bieden. Maar het is de taak van de opvoeder om je kinderen te leren dat met elkaar spelen veel belangrijker is. Kinderen horen lekker buiten of met vriendjes te spelen.

 

Daarnaast blijkt uit Amerikaanse onderzoeken dat er een verband is tussen kinderen met overgewicht en kinderen die meer dan vier uur televisie per dag kijken. Het televisie kijken kan behalve effect op gewicht, ook effect hebben op het gedrag. Kinderen kunnen door te veel tv te kijken, lijden aan slaapproblemen en gedragsproblemen.

 

Toch vind ik een rustmomentje met de kids heerlijk en vaak gaat dit gepaard met televisie kijken. Ik vind het wél belangrijk dat ze naar iets educatiefs kijken. Ik ben een zelf een groot liefhebber van natuurfilms- en documentaires. De pinguin-rage was voor ons ook echt een tractatie. Daarnaast zijn mijn zoon en ik fan van Kevin Richardson, the lion whisperer. Behalve dat mijn kids veel leren over het bijzondere van de natuur, steken ze meteen iets op van de Engelse taal. Educatieve tv sla ik niet af, maar een kinderserie zo nu en dan moet ook kunnen.

 

Elk Nederlands gezin heeft zo nu en dan wel ruzie om de televisie. Ik kan alleen maar aanraden om tv te kijken met mate, maar iedereen moet zijn eigen weg hierin vinden. Hoe doen jullie dat thuis?