Vuurwerk

Al jaren is kinderen en vuurwerk een issue. De regels worden steeds strenger in dit gebied. Sire maakt reclame over de gevaren van vuurwerk, zodat we ons hier allemaal bewust van worden. En op internet zijn de meest gruwelijke filmpjes te zien waarin kinderen worden verwond bij het afsteken van vuurwerk. Hier zijn een aantal tips om veilig om te gaan met vuurwerk, gericht op kinderen.

Geef het goede voorbeeld

Veel vaders worden ontzettend enthousiast als ze vuurwerk kunnen afsteken tijdens oud en nieuw. Het enthousiasme is goed, maar wees er van bewust dat de kinderen gevaarlijk en roekeloos gedrag snel zullen overnemen. Zorg er ook voor dat je legaal vuurwerk koopt en als je kind oud genoeg is zou je ook kunnen uitleggen waarom sommige soorten vuurwerk nu illegaal zijn.

Bespreek de do’s and don’ts

Vertel wat de kids, afhankelijk van hun leeftijd, wel en niet mogen doen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat ze buiten met vrienden of buren wat rotjes af kunnen steken, maar wel met een volwassene erbij. Waarschuw ze voor de gevaren waar je eigen ouders je voor waarschuwde, dus als vuurwerk niet afgaat moet je het niet oppakken om opnieuw aan te steken en gooi de rotjes meteen weg zodra je ze hebt aangestoken.

Veiligheid eerst

Geef de kinderen een lont, in plaats van een aansteker en maak duidelijk dat ze deze ten alle tijden moeten gebruiken bij het aansteken van vuurwerk. Daarnaast is de vuurwerkbril een must. Ook voor toeschouwers wordt deze bril sterk aangeraden. Draag zo min mogelijk loszittende kleding. En het liefst spijkerstoffen, katoen of wol aan. Draag dus geen makkelijk brandbare stoffen als nylon.

Er is zoveel waar je als ouder aan moet denken als je kinderen vuurwerk afsteken. Zorg ervoor dat je betrokken bent van de aanschaf tot het afsteken. Ik wens jullie allemaal alvast een gelukkig 2014, zonder ongelukken!