Kleine dieren voor kleine kinderen

Huisdieren zijn altijd leuk. Kinderen vinden ze geweldig en zeuren er dan ook net zo lang om tot ze een klein (pluizig) vriendje binnen handbereik hebben. Toch worden er per jaar gemiddeld 80 duizend dieren naar het dierenasiel gebracht – hieruit blijkt maar weer dat de meeste mensen niet goed nadenken over wat voor soort gezelschapsdier ze aanschaffen, hoe ze het beestje moeten onderhouden of wat het überhaupt inhoudt om voor een ander leven te zorgen dat compleet van jou afhankelijk is.

Kleine kinderen hebben daarnaast vaak begeleiding nodig bij het verzorgen van hun huisdieren. Nu denkt u: dat is toch logisch, elke ouder helpt zijn of haar kind daar toch bij? Ik kan u vertellen dat dieren vaak aan hun lot worden overgelaten als het om kinderen gaat – ouders geven hun kind een gezellig huisdier maar letten niet goed genoeg op hoe hun kind het dier verzorgt. Dit blijkt ook maar weer eens aan de cijfers die ik u hierboven heb getoond, en cijfers liegen niet. Kleine kinderen hebben zelf nog toezicht nodig, en dieren net zo goed.

Daarom zijn hier een paar leuke kleine huisdieren voor kinderen die volgens American Pet Production Association het meest geschikt zijn voor kinderen (naast honden en katten). Ze hebben natuurlijk nog genoeg zorg nodig, maar u weet ongeveer waar u aan toe bent zonder een hond te kopen die opeens elke dag grondige manicures nodig blijkt  te hebben.

 

Hamsters

Hamsters zijn vaak druk en actief en daarom leuk om te bekijken. U kunt hamsters bij elkaar zetten, maar dit ligt wel aan de soort, dit moet u van tevoren goed uitzoeken. Hamsters vinden het meestal niet erg om opgetild te worden, maar het zijn niet echte knuffelbeesten. Daarnaast moet u goed in de gaten houden waar ze heenlopen als u ze af en toe los laat lopen, want ze zijn razendsnel. Een leuk rat is altijd een succesvol speelapparaat voor de hamster, of een bal waarin ze kunnen rondrollen – dit geeft hen de vrijheid heen te lopen waar ze maar willen, en u hoeft niet constant op te letten. Zorg natuurlijk wel dat als u een zoon hebt hij de bal niet aanziet voor een voetbal.

Overdag kunnen de hamsters slapen omdat hun schema anders loopt dan die van u en uw kind. Hamsters hebben weinig verzorging nodig, behalve het schoonmaken van hun kooi en het voeren en verschonen van hun water. Zorg ook dat ze altijd iets hebben om op te kauwen want hun tandjes groeien altijd door.

Scorebord:

Levenslange verbintenis: Laag

Heeft een compagnon nodig: Laag

Houdt ervan om te worden vastgehouden: Laag

Verzorging: Laag

 

Konijnen

Zachte en harige konijnen zijn ook nog eens te vinden in alle soorten en maten. Er zijn veertig soorten konijnen erkend door de American Rabbit Breeders Association – genoeg keuze dus. De levensduur van konijnen is wisselend, maar de gemiddelde leeftijd is 10 jaar – wat betekent dat een konijn kopen een wel doordachte keuze moet zijn geweest! Konijnen zijn hele sociale dieren en hebben veel aandacht nodig en hebben het liefst een partner – zorg wel dat ze dan gecastreerd zijn als u geen ongewenste baby-konijntjes wilt. Maar dit geldt natuurlijk voor alle soorten. Daarnaast moeten de nageltjes af en toe bijgeknipt worden en is het slim om naar de tandjes te laten kijken door dierenartsen.

Scorebord:

Levenslange verbintenis: Hoog

Heeft een compagnon nodig: Hoog

Houdt ervan om vastgehouden te worden: Laag

Verzorging: Laag bij kortharige soorten; hoog bij langharige soorten

 

Cavia’s

Voor cavia’s geldt op veel vlakken hetzelfde als voor hamsters en konijnen. In tegenstelling tot hamsters hebben cavia’s echter heel veel behoefte aan contact met hun baasje – dit maakt ze perfecte gezelschapsdiertjes. Cavia’s leven gemiddeld vijf jaar. Ze kunnen goed samen leven, al hebben sommigen er geen probleem mee in hun eentje te leven. Ze zijn al tevreden als ze een paar minuten lekker vastgehouden en geknuffeld worden. Soms kunnen ze wel opeens uit het niets urineren, dus wees hierop voorbereid! Logisch natuurlijk, want ze kunnen zich niet, zoals wij, even excuseren om naar het toilet te rennen. Soms moeten cavia’s worden gekamd en de nageltjes kunnen af en toe bijgeknipt worden. Langharige cavia’s moeten wat vaker gekamd worden. Net als bij hamsters is het goed om ze ergens op te laten kauwen zoals speciale hapjes.

Scorebord:

Levenslange verbintenis: Medium

Heeft een compagnon nodig: Hoog

Houdt ervan om vastgehouden te worden: Medium

Verzorging: Laag bij kortharige soorten; hoog bij langharige soorten

 

Fretten

Een fret is een zeer nieuwsgierig balletje haar met enorm veel energie. Fretten leven ongeveer zeven jaar en zitten vol met persoonlijkheid. Ze hebben soms menselijke trekjes – ze kunnen verlegen zijn of hebben juist een uitdagend karakter, vaak zijn ze heel eigenzinnig. Een fret kan alleen leven als hij maar genoeg aandacht krijgt. Daarnaast moeten fretten een paar uur uit de kooi worden gehouden zodat ze hun energie kwijt kunnen. De meeste fretten vinden het niet erg om vastgehouden te worden, maar ze gaan het liefst op onderzoek uit. Ze moeten iets vaker gekamd worden dan andere kleine huisdieren. Daarnaast moeten de tanden af en toe gepoetst worden en de nagels vaker geknipt. Jonge fretten moeten veel slapen en hebben daarom speciale ‘bedjes’ nodig (kleine slaapzakjes) deze moeten ook wekelijks verschoond worden.

Scorebord:

Levenslange verbintenis: Medium

Heeft een compagnon nodig: Medium

Houdt ervan om vastgehouden te worden: Medium

Verzorging: Medium tot hoog