Kinderen en roken

Steeds vaker zie ik kinderen die al op jonge leeftijd beginnen met roken. Het loopt uit de hand. Ouders lijken steeds minder controle over hun kinderen te hebben. Kinderen zijn makkelijk te beïnvloeden door mensen waar ze naar opkijken. Zorg dat de kinderen ook naar jou blijven opkijken. Op deze manier houd je veel invloed op het gedrag van je kids.

Kinderen denken al snel dat veel mensen roken. Maak ze duidelijk dat dit niet zo is. ‘Roken’ is niet de norm. Er zijn veel beroemdheden en topsporters die niet roken. Praat hierover en vertel erbij waarom deze mensen besloten hebben dit niet te doen.

Noem redenen waarom je beter niet kunt beginnen met roken. Het is slecht voor je gezondheid en sporten gaat moeilijker. Kleding gaat stinken. Je krijgt gele tanden en gele nagels. Het kost uiteindelijk bakken met geld. Je kunt er goed ziek van worden. Je spendeert een groot deel van je tijd buiten om te roken, zelfs in de kou. En je komt er niet zomaar van af.

Geef het goede voorbeeld. Kinderen met ouders die roken hebben twee keer zo snel de neiging om ook de roken dan kinderen met niet-rokende ouders. Als je toch een rokende ouder bent, zorg er dan voor dat je kids hier zo min mogelijk van mee krijgen. Rook niet binnen het huis of in de auto. En probeer zo min mogelijk te roken waar je kinderen bij zijn. Vertel je kinderen ook waarom je niet wilt dat zij gaan roken. Vertel ze dat jij rookt omdat het moeilijk is om van een verslaving af te komen.

Zorg dat je kids wat te doen hebben na school. Als ze bezig zijn worden kinderen minder snel in verleiding gebracht te roken. Vooral als de kinderen hoge ambities hebben en weten dan roken alleen maar een negatief effect kan hebben.

Blijf er op hameren dat roken ongezond is. Laat ook merken dat je als ouder erg teleurgesteld zal zijn als je kind wel zou roken. Maar laat vooral zien welke nadelen het met zich meebrengt voor het leven van je kind.

02 comments on “Kinderen en roken

  • Ridwanzz , Direct link to comment

    Wat geweldig leuk. Wat zal jij en natriulujk zij enorm trots zijn. En die kussentjes op de foto….. die tegen de naaimachine staat zou geweldig zijn op de komende babykamer. Dus ik zeg: laat maar komen dat blog en die webshop! Afhalen aan huis kan dan ook? Als fellow Rotterdammer.

  • Luis , Direct link to comment

    Wat leuk! Ik kocht het tijdschrift vdadimang en wist zeker dat ik het meisje op de cover ‘kende’. Maar waarvan ook al weer? Het artikel lezende en een stukje verderop een verwijzing naar jouw blog en ik wist het zeker: hiervan dus. Wat zullen jullie trots zijn!

Comments are closed.