“Ik lust geen groente”

Kinderen houden van snoepen. Veel snoepen. Als ouder wil je het beste voor je kind. Daarbij hoort een gezonde voeding. Toch hoor je een ouder niet vaak zeggen: “Mijn kind lust alles, zelfs groente vindt hij lekker.” Op dit moment zou je kunnen denken: “Zijn er echt zulke kinderen?” Ik kan je vertellen dat dit soort kinderen inderdaad bestaan. Mijn zusje is namelijk zo een kind die liever een wortel eet dan een koekje of liever komkommersalade dan een stuk chocola. Er zijn uitzonderingen die de regel bevestigen. Hier een aantal tips en adviezen hoe je je kind van een gezonde voeding kunt laten genieten.

Blijf de groente serveren
Er zullen een paar groenten zijn waar je kind een ware hekel aan heeft. Zelfs na jaren kan hij het nog steeds niet lekker vinden. Maar er komt een tijd dat het gerecht wel wordt gewaardeerd. Het slaat opeens om, een de groente die hij eerst zo verafschuwde is nu binnen een mum van tijd op. Geef niet op!

Helden
Neem de helden van je kind. “MegaMindy zou het wel proeven, ben jij ook zo stoer?” Of denk aan Popeye: “Van spinazie wordt je sterk.” Zorg ervoor dat je kind in ieder geval geprobeerd en moedig deze poging zoveel mogelijk aan, ook al vindt hij het niet lekker. Een kind of baby moet sommige gerechten tien keer opnieuw proberen, voordat ze wennen aan de smaak en textuur ervan.

Blijf vrolijk
Als je kind het eten niet kan waarderen, kan hij behoorlijk nijdig worden. Dit kan een goede sfeer verpester zijn. Laat je humeur niet beïvloeden door je kind, maar bedenk dan dat je geniet van het avondeten. Hou een gesprek over hoe lekker het eten is en vertel hoe blij je bent met degene die het eten heeft gemaakt. Uiteindelijk zal je kind realiseren dat ze iets missen en mee willen doen.

Kies voor het ontbijt
Als het echt niet wilt lukken met het avondeten, is er altijd nog het ontbijt. Avondeten is een luxe en je kind zou dat mee moeten krijgen. Als hij weigert zijn avondeten op te eten kun je hem simpelweg met honger naar bed laten gaan en zorg je voor een groot ontbijt, de volgende dag. Wat je ook doet, maak er geen gewoonte van om aparte maaltijden te maken voor je kind. Dit is een slechte gewoonte en kost ook extra werk en stress. Een nuchtere Hollander eet wat de pot schaft.

Probeer deze tips eens uit. Het is soms makkelijker om aan je kind toe te geven, maar is dat ook wat je op lange termijn wilt? Jij bent de opvoeder, dus jij bepaalt wat er thuis gebeurt.