Gedeelde voogdij

In 2012 is een record behaald in het aantal echtscheidingen. Kinderen zijn hier de dupe van. Door deze echtscheidingen vallen veel gezinnen uit elkaar. Voor veel ouders is het moeilijk om hun kinderen nog maar heel weinig te zien, dus kiezen ze voor gedeelde voogdij. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen in co-ouderschap minder gedrags- en emotionele problemen en een hoger gevoel van eigenwaarde hebben, dan kinderen in een andere voogdij regelingen. Kinderen hebben beide ouders nodig. Daarom gaat dit artikel over de fundamentele richtlijnen om gedeelde voogdij vlot te laten lopen.

1. Ten eerste is het belangrijk dat de er een schema wordt gemaakt. Kinderen hechten enorm veel waarde aan stabiliteit, dus maak er samen een voorspelbare routine van. Ook kunnen jullie de vakanties het beste van te voren verdelen. Kies van te voren hoe lang een kind bij elke ouder blijft. Ik raad aan om het door de helft van de week te verdelen. Dit kost ook wat tijd met halen en brengen, maar je kind hoeft dan minder lang te wachten om de andere ouder te zien. Je kunt natuurlijk ook regelen dat het om de week gaat. Maak een schema dat voor beide ouders prettig is, want uiteindelijk zal je kind hier veel profijt van hebben.

2. Laat de beslissingen niet over aan je kind. Je zou denken dat hij dat juist prettig zal vinden, maar dat klopt niet. Als je aan je kind vraagt hoe hij de dagen wil verdelen, zal hij zich schuldig voelen om de keuze die hij maakt. Als ze ouder worden is het logisch dat ze deze keuze vanzelf zullen maken. Dat is logisch en als ouder moet je dat ook leren te accepteren.

3. Bespreek de opvoeding met elkaar. Hier zullen heel veel ruzies over kunnen komen, maar het is wel van belang dat jullie dit samen bespreken. Het moet niet zo worden dat de regels sterk gaan verschillen, dat is verwarrend voor het kind. Daarom is het hard nodig dat de ouders blijven communiceren met elkaar. Geven en nemen is hier belangrijk!

4. Spreek niet slecht over de nieuwe partner van je ex. Kinderen kijken erg op naar hun ouders, en zullen daardoor snel hun gedrag overnemen. Vooral als ze jong zijn, zijn ze makkelijk te beïnvloeden  Geef je kind dus de vrijheid om zelf een mening te vormen over deze nieuwe partner en probeer je eigen mening voor jezelf te houden.

5. Wees flexibel. Aan het begin heb ik verteld dat je juist stabiel moet zijn, maar flexibel zijn is ook heel belangrijk. Het is egoïstisch (wel begrijpelijk, maar het blijft egoïstisch), om je kind van leuke reisjes te onthouden. Je kind zal hierdoor alleen door worden gestraft. Dus laat je kind ook los, want het gaat uiteindelijk om je kind.

Dit zijn de belangrijkste tips die ik je kan geven bij een scheiding en gedeelde voogdij. Blijf onthouden dat je wilt dat je kind gelukkig is. Probeer onderlinge afspraken te maken, zodat de rechter niet elk besluit hoeft te nemen.