Kinderen tweetalig opvoeden

Kinderen pikken heel snel dingen op. Het is voor ouders leuk om hier iets mee te doen. Kinderen worden steeds vaker tweetalig opgevoed. De klinkt als een moeilijk bereikbaar doel: twee talen voor één kind. Maar met genoeg discipline en geduld zal het lukken.

Ik heb een grote familie, een paar neefjes en nichtjes wonen in Indonesië. Mijn neefje en nichtje hebben een Nederlandse vader en een Amerikaanse moeder. Om deze reden worden ze Nederlands en Engels opgevoed. Beide ouders spraken in hun moedertaal tegen de kinderen. Ze gaan naar de internationale school en spreken hier vooral Engels. Buiten de school hebben ze ook nog vriendjes en vriendinnetjes en hiermee spreken ze weer een beetje Indonesisch. Dit hoeven ze niet van hun ouders te leren, maar het ging automatisch. Zo makkelijk gaat dat.

Drie talen voor een kind is wel een beetje veel, als het niet vanzelf gaat. Een kind tweetalig opvoeden vind ik al meer dan voldoende. Je kunt een kind niet forceren een extra taal te leren, het moet eigenlijk een doel hebben. Dit is fijn voor het kind, want dan weten ze wanneer en waarom ze de andere taal moeten gebruiken. Mijn neefje en nichtje komen vaak naar Nederland en kunnen dan ook gezellig met iedereen spelen en praten zonder enige taalbarrières. En hun vader vind het ook fijn om zijn Nederlands te blijven gebruiken en in zijn moedertaal te kunnen praten met de kinderen.

Als jullie dezelfde taal spreken, maar jullie de kinderen toch tweetalig willen opvoeden, zou je ze op een internationale school kunnen zetten. Zo leren de kinderen dat ze op school bijvoorbeeld Engels moeten spreken en thuis Nederlands. Probeer zoveel mogelijk het verschil tussen de twee talen aan te geven, zodat de kinderen niet in de war raken.

Kinderen nu al tweetalig opvoeden is erg handig op latere leeftijd, maar voor sommige kinderen is het te moeilijk, dus let hier goed op! Het moet natuurlijk ook leuk zijn voor ze. Ze hebben er vaak veel aandacht bij nodig, dus denk twee keer na voordat je er aan begint. Begin ook zo vroeg mogelijk, dan zullen de kinderen het niet snel vergeten. Good luck!