Wie wil je tijdens je bevalling naast je hebben?

Vaak is de partner/echtgenoot erbij. Ook een zus,  vriendin of moeder kun je vragen om erbij te zijn. Op wie valt je keuze?

Je partner

De meest vanzelfsprekende keus is natuurlijke je partner. Hij is immers samen met jou negen maanden op weg naar het grote moment. De meeste vaders in spé houden zich wijs aan de regels door zich betrokken te tonen en mee te gaan naar de zwangerschapslessen. Toch twijfelen veel bijna-vaders aan hun capaciteiten en rol tijdens hun aanwezigheid bij de bevalling.

Vrouwenzaken

Onderzoek heeft aangetoond dat er 60% minder pijnbestrijding, de helft minder aan keizersneden en een kwartier minder tijd aan de bevalling wordt besteed als er een vrouw als bevallingspartner aanwezig is. Een behoorlijke voordeel dus!

Je moeder

In je jeugd is je moeder degene geweest die je heeft getroost en gerustgesteld. Ze heeft jou ter wereld gebracht. Haar ervaringen kan ze met je delen.

Je zus

Als je een goede band hebt met je zus kent ze jou en zal ze je goed begeleiden tijdens jouw bevalling waarbij je jezelf kunt zijn.

Je beste vriendin

Vrouwen zijn intuïtief bevallingspartners dan mannen, ook als ze zelf geen kinderen hebben gebaart. Zij zijn eerder geneigd om je instinctief en zonder instructie ondersteuning zullen bieden op de momenten dat je dat nodig hebt.

Een doula (zwangerschaps- en bevallingscoach)

Het woord ‘doula’ is van oorsprong Oudgrieks en betekende in die taal ‘dienende vrouw’. In de Verenigde Staten is het woord ingeburgerd geraakt in een nieuwe betekenis. Een doula kan het beste omschreven worden als een zwangerschaps- en bevallingscoach. Een doula is geen arts, geen verpleegkundige, geen verloskundige of kraamverzorgster en ook geen dienstmeisje. Het is een ervaren en kundige vrouw, die jou en je partner op een niet-medische manier ondersteunt tijdens de zwangerschap, de geboorte van jullie kind en in de periode er na. Zij wijkt gedurende de hele bevalling niet van jouw zijde.

Aanvoelen

Wie je ook kiest en in welk aantal, je bevallingspartner moet iemand zijn die gedurende je baringsperiode jouw wensen en behoeften aanvoelt. Misschien vindt jij het prettig als er je gesproken wordt zodat je wordt afgeleid of wil je dat juist niet en heb je liever dat je hand wordt vastgehouden. Je bevallingspartner dit moeten kunnen aanvoelen.