Werken

Veel kinderen hebben hun eerste baantje al op een jonge leeftijd. Het is als kind natuurlijk heel bijzonder om geld te krijgen voor een paar uurtjes werk. Ze zeggen ook wel dat werken goed is voor de ontwikkeling. Zo leren ze beter om te gaan met geld en zien ze zelf in dat het moeite kost om geld te verdienen. Ook zorgt een baantje voor verantwoordelijkheidsgevoel. Maar hoe begin je nou met zo een eerste baan. Wat kan wel en wat kan niet?

Kinderen mogen op hun dertiende beginnen met werken. Maar ze mogen alleen kleine klusjes doen of helpen bij licht niet-industrieel werk. Dit geldt ook voor de veertienjarigen. Het beste lijkt mij om ze te laten beginnen met een krantenwijk, ze mogen geen kranten bezorgen maar wel huis-aan-huisbladen en folders verspreiden. Dit kunnen ze samen met een vriendje of vriendinnetje doen en het is ook niet zo zwaar. Maar ze mogen ook in een winkel werken om kleine klusjes te doen. Als ouder heb je de positie om zelf te letten op hoe het gaat met het werk van je kinderen en of het allemaal goed zit. Jonge kinderen moeten niet worden overbelast en als ouder moet je ook nadenken of dit het juiste is voor je kind. Op deze leeftijd is time management best belangrijk, dus zorg ervoor dat school er niet onder lijdt.

Vijftienjarigen mogen al wat meer doen dan de dertien- en veertienjarigen. Nu mogen ze wel echt kranten bezorgen. Ze hebben veel meer keuze qua werk. Wel gelden er verschillende regels in het weekend. Bijvoorbeeld als hij werkt op zondag, mag hij niet op de zaterdag werken. En zo zijn er nog een aantal zondagsregels.

Denk er goed over na of je je kind echt wil laten werken. Ook al wil hij het zelf nog zo graag, denk aan de consequenties. Praat er samen over. Werken is goed voor de ontwikkeling, maar moet de ontwikkeling niet in de weg komen te staan.