Weer werken na zwangerschapsverlof

Ook aan zwangerschapsverlof komt een eind. Voor veel vrouwen is het moeilijk om hun baby ‘los’ te laten en weer te starten met werken. Vaak treden schuldgevoelens op met een innerlijk conflict tussen je kind achterlaten en opluchting dat je even weg kan na al dat thuiszitten.

De gemengde gevoelens die hierbij optreden zijn normaal.  Maar wat hulp en tips zijn natuurlijk altijd mooi meegenomen.

 

Tips voordat je weer gaat werken

Wees flexibel met werk. Geef op je werk aan dat je flexibel wilt gaan werken. Wellicht is het mogelijk om parttime te gaan werken vanuit huis en kun je wat taken overdragen aan een collega. Probeer een flexibele overeenkomst af te sluiten met je baas en geef daarbij verschillende suggesties, leg alles uit zodat ze de nieuwe situatie serieus nemen. Zo heb je de grootste kans van slagen.

Zorg voor een goede  kinderopvang. Voordat je überhaupt teruggaat naar werk dien je ruim van tevoren een oppas of kinderopvang te hebben geregeld. Dit kan een oppasmoeder zijn, een crèche of één van je naasten. Wees er zeker van dat je jezelf goed voelt bij de nieuwe opvang van je kind.

Plan je eerste werkdag op een woensdag of donderdag. Hierdoor heb je een korte eerste werkweek en heb je extra tijd om aan alles te wennen.

Tips voor als je aan het werk bent

Stel een noodplan op voor een kinderdagverblijf. Stel dat je kind ziek wordt of dat het kinderdagverblijf voor een dag dicht is of dat de oppas vast zit in het verkeer, wees dan voorbereid op een noodplan.

Plan je tijd goed. Het goed indelen van je tijd is nu het belangrijkste in je hele leven.

Durf om hulp te vragen aan je familie, vrienden, andere werkende moeders en iedereen die bereid is om je een handje te helpen.

Vergeet jezelf niet! Dit is wellicht één van de belangrijkste punten die veel vrouwen vergeten.  Plan in je rooster ook wat tijd voor jezelf om te relaxen, al is het even naar de sportzaal of naar een heerlijke hammam. Als je uitgeput bent (fysiek en emotioneel) kost het meer moeite om een taak effectief uit te voeren.

Hoe blijf je verbonden met je kind?

Neem bijvoorbeeld wat leuke foto’s mee die je in een fotolijst op je bureau kunt zetten.

Gebruik een leuke foto als bureaublad achtergrond.

Bel verschillende malen naar de oppas van je kind. Zo kun je de stem van je zoon of dochter horen.

Nu zijn wij ook benieuwd naar werkende moeders die hiermee al ervaring hebben. Hoe hebben jullie dit aangepakt?