Verrassing: niet één maar twee baby’s!

Het kan zomaar: geen baby, maar twee baby’s. Plotseling verandert je hele leven, je zwangerschap en je verwachtingen. Hoewel je niet klaar bent voor de komst van een tweeling, is het wel belangrijk dat je goed voorbereid bent op deze unieke ervaring.

Dat begint bij het zorgen van een goede gezondheid, oftewel gezond eten en leven! Je hebt een hoop fruit en groenten nodig voor het binnenkrijgen van proteïnen. Organisch voedsel schijnt ook een enorm goede bijdrage te leveren. Het is wel wat prijziger, maar het gaat om de gezondheid van je baby’s.

Vrouwen die zwanger zijn van een tweeling maken zich bovendien vaak zorgen om een vroegtijdige geboorte. Ook al is je zwangerschap normaal je wordt toch door artsen gezien als risicovol. Dit heeft te maken met het gegeven dat er meer fout kan gaan, maar dat is niet altijd zeker. Het is gewoon een medische term.

Tweeling en keizersnee

Als beide baby’s een positie naar beneden hebben, kan er een vaginale bevalling plaatsvinden. Mocht het voor specifieke redenen veiliger zijn om te kiezen voor een keizersnee (waar vaak sprake van is bij tweelingen), dan wordt je aangeraden om het oordeel van de arts te vertrouwen. Soms is er ook sprake van een complicatie, waardoor je noodgedwongen bent om de kinderen vroegtijdig ter wereld moeten brengen.

Diane (31) is hier een voorbeeld van. Zij heeft diabetes en maakte zich zorgen over het krijgen van een keizersnee.“De dokter zei dat ik geen schijn van kans had op een vaginale bevalling door mijn medische conditie. Zo had ik last van bloedvergiftiging en overmatige zwellingen, ik had daarom ook geen normale zwangerschap. Toen ik erg last had van samentrekkingen werd ik meteen opgenomen in het ziekenhuis, waarbij de dokter aangaf om mijn kinderen d.m.v. een keizersnee ter wereld te brengen.”

Sommige moeders zijn noodgedwongen om te bevallen d.m.v. een keizersnee. Uit statistieken is gebleken dat een keizersnee het leven van veel moeders en baby’s heeft gered. Het enige nadeel is dat veel vrouwen gevoelens overhouden van schuld of teleurstelling over de ervaring van hun bevalling. Zo worden de moeder en de baby’s vaak verdeeld over verschillende kamers, aangezien de moeder moet bijkomen van de operatie en de baby’s ook nog goed in de gaten moeten worden gehouden voor complicaties.

Diane had ook te kampen met deze gemengde gevoelens. “Niet wakker zijn om hun vast te houden geeft mij het grootste schuldgevoel. Ik heb de eerste dag gemist van de hechting en dat krijg ik nooit meer terug. Maar ik dank God er wel voor dat ze beiden gezond zijn.”

Gezonde moeder = gezonde baby’s

Het aanpassen van je verwachtingen op de geboorte van je kinderen zou enorm helpen met het verminderen van stress tijdens je zwangerschap. Het is belangrijk om zo veel mogelijk controle te houden over jezelf. Daarnaast is het belangrijk dat je leert om te gaan met mogelijke complicaties en dat je die accepteert. Praten over je zorgen en angsten zouden je erg goed doen! Uiteindelijk willen we een gezonde moeder zien met twee gezonde baby’s.