Veilig reizen met je kleintje

Het is tegenwoordig niet meer heel moeilijk om een passend autostoeltje te vinden. Het is natuurlijk belangrijk voor uw baby dat het autostoeltje genoeg veiligheid biedt tegen de gevaren die u in het verkeer kunt tegenkomen, tevens is het wettelijk verplicht om uw baby in een autostoeltje te vervoeren. Om ervoor te zorgen dat de veiligheid van uw baby zo hoog mogelijk is, hebben wij de belangrijkste tips voor u op een rijtje gezet.

Keurmerk

Het is erg belangrijk om op het keurmerk te letten als u op zoek gaat naar een autostoel voor uw baby. In de winkel kunt u een goedgekeurd autostoeltje herkennen aan een sticker met een keurmerk erop. In Nederland moeten alle stoeltjes gekeurd zijn volgens het ECE R44/03 of /04 keurmerk. In principe is het zo dat in elke winkel de stoeltjes gekeurd zijn, maar even informeren kan geen kwaad!

Gewicht

Autostoeltjes zijn er in vele verschillende gewichtscategorieën. Het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat uw baby het juiste stoeltje krijgt met de optimale bescherming voor zijn of haar gewicht. Het kaliber stoeltje is ook meteen een maatstaaf voor de lengte van de rugleuning en het type gordel. De stoeltjes zijn ingedeeld in de volgende categorieën:

– 0 tot 13kg (t/m 12 maanden)

– 9 tot 18kg (9 maanden tot 3,5 jaar)

– 15 tot 36kg (3,5 tot 12 jaar)

Bevestiging

Tenslotte is het de bedoeling dat het stoeltje goed en stevig te bevestigen is in uw auto. Hiervoor zijn twee systemen. Een universeel systeem en een Isofix systeem, waarbij de laatste het meest eenvoudig te installeren is. Daarnaast is het verstandig om de stoel achterwaarts te plaatsen, het is bewezen dat op deze manier bij een aanrijding de klap beter door het stoeltje wordt opgevangen.

Overige tips

– Zorg dat uw kind er goed in past.

– Koop geen tweedehandse stoeltjes. Als er ooit een ongeluk of aanrijding mee gebeurd is, is het stoeltje niet veilig meer.

– Schaf na een aanrijding een nieuw stoeltje aan.

Als laatste is het natuurlijk ook belangrijk om te beseffen dat u een kind bij u heeft en dat een rustigere rijstijl de risico’s voor u en uw kind zo veel mogelijk beperkt!