Veerkracht is het grootste cadeau voor je kind

Veerkracht wordt door veel mensen verschillend uitgelegd. Hoe ik het zie is zo: Veerkracht is een psychologische kwaliteit waardoor mensen die tegenslagen meemaken even sterk terug komen als voorheen. Mensen met veerkracht laten traumatische ervaringen hun niet overwinnen. Ze gebruiken die ervaringen juist om hun te motiveren en zo hun koers te veranderen. Hierdoor behalen veerkrachtige mensen vaker hun doelen die ze hebben gesteld. Tijdens het geven van bijles wiskunde probeer ik de leerlingen ook te helpen om meer veerkrachtig te worden.

Door een gevoel van veerkracht bij uw kinderen te bevorderen, kunnen ze het heft in eigen handen nemen. Hieronder zijn enkele tips om je kind veerkrachtig te beïnvloeden.

PRAKTIJK EMPATHIE OM VEERKRACHT TE VORDEREN

Empathie is kort gezegd: het vermogen om dingen vanuit het standpunt van iemand anders te zien. Modelleren is de beste manier om empathie bij uw kinderen over te brengen. Luister dus goed wat ze zeggen, maar ook naar hun emoties en hun gedrag. Laat ze daarnaast weten dat je hun begrijpt. Ook is het belangrijk dat je geen lezingen gaat geven.

MOEDIG VERANTWOORDELIJKHEID AAN

Bied volop kansen om verantwoordelijkheid te tonen. Moedig ze aan om bijvoorbeeld een keer een maaltijd te koken voor de hele familie. Wat je ook kiest, zorg ervoor dat de kans op succes groot is. Je kind zal namelijk meer verantwoordelijkheid op zichzelf willen nemen als hij vaak slaagt in dit soort mogelijkheden. 

SAMENWERKING VORDERT VEERKRACHT

Samenwerking is ook een belangrijk onderdeel voor de opvoeding van je kind. Moedig ze daarom aan om deel te nemen aan activiteiten waarbij ze samen moeten werken om een doel te behalen. Voorbeelden van dit soort activiteiten zijn: een schoolproject, een teamsport of laat je kind een evenement organiseren voor de buurt.

MAAK RUIMTE VOOR MISLUKKING

Kinderen moeten begrijpen dat het maken van fouten een natuurlijk onderdeel van het leven is – en een essentieel onderdeel van het leerproces. Vertel ze over enkele van de fouten die je hebt gemaakt, zowel als kind als volwassene. En vertel ze ook wat je van die fouten hebt geleerd en wat je vandaag zou kunnen doen als je ooit in dezelfde situatie zou zijn geweest.