Tips tegen darmkrampjes van je baby

Baby’s kunnen flinke huilbuien krijgen als ze last hebben van darmkrampjes. Dit is te wijten aan het nog niet optimaal functioneren van het spijsverteringsstelsel van je baby. Als je je kindje ziet je huilen is het vaak een machteloos gevoel, omdat je weinig of niets kunt doen om de pijn weg te nemen. Indien de nachtelijke huilbuien, veroorzaakt door krampjes,  je uit je slaap houden, dan kan  je als nieuwbakken ouder compleet uitgeput raken.

Vaak, merk je achteraf, dat de darmkrampen opkomen tussen de 2de en de 3de week na de geboorte. Helaas kan het tot de 6de week steeds erger worden, om daarna langzaam aan, minder hevig te worden. Opvallend is het dat de krampjes na 12 weken nog zelden voorkomen. Dit klinkt als goed nieuws, maar daar ben jij op dit moment vast nog niet mee geholpen. Er zijn verschillende druppeltjes en/of oplossingen tegen darmkramp te koop, maar een wondermiddel zit daar niet bij. Vaak zorgt het toedienen van een druppeltje of een ander soort antidarmkramp oplossing, ook voor afleiding . De middeltjes die te koop zijn, zijn veelal van homeopathische aard waarvan de werking dus niet wetenschappelijk is bewezen. Er bestaan ook geneesmiddelen die alleen een dokter kan voorschrijven waardoor de gasophoping in het maag- en darmkanaal vermindert. De tips, die al veel ouders hebben geholpen, kunnen misschien jouw gevoel van machteloosheid verminderen, omdat je actief zelf je baby kunt helpen om een manier te vinden om hem te troosten. Hoewel, geen enkele truc biedt je garantie, onthou dat je het beste rustig met je kindje kan bezig zijn. Jouw rust zal ook bevorderlijk zijn voor het rustig worden van je baby. En wordt het huilen je echt even teveel, vraag hulp aan je partner, familie of vrienden.

De antidarmkramp tips op een rijtje:

  • Leg je kind met zijn buikje over  je knie. Met je ene hand hou je hem goed stevig vast, terwijl je met de andere hand over zijn rugje wrijft. Ook kun  je je baby met zijn buik op je arm leggen. Voordeel van deze houding is dat je ondertussen  heen en weer kunt lopen en zo je kind tegelijkertijd wiegt.
  • Een warm bad net voor het slapengaan. Zo maakt het baden deel uit van het slaapritueel van je kind. Dankzij het lauwe water ontspant je baby helemaal. Het slaapritueel kan zorgen voor een bepaalde rust en regelmaat die ook van positieve invloed kan zijn.
  • Soms kun je je kindje af leiden zodat hij de pijn minder voelt of even kan vergeten. Ook verandering van omgeving en frisse lucht kunnen een wonder doen. Indien je kind overdag last heeft van darmkrampen, kun je hem in de draagzak meenemen voor een wandeling. Je baby ligt dan dicht tegen je aan en voelt zo je aanwezigheid terwijl hij gewiegd wordt.
  • Ieder kindje is uniek en zal dus anders reageren op de tips . Het ene kindje wordt rustig van een autoritje, terwijl andere kindje zijn pijn meteen vergeet bij het horen van huishoudelijk ‘lawaai’ (stofzuiger, vaatwasser, wasmachine etc.).