Problemen tijdens zwangerschap kunnen leiden tot depressie

Er is gebleken uit een onderzoek van Generation R dat vrouwen een groter risico hebben om depressief te worden als zij te maken hebben (gehad) met problemen tijdens de zwangerschap of bevalling. Het is hierbij belangrijk dat hulpverleners meer bewust hiervan zijn, zodat een depressie tijdig voorkomen en behandeld kan worden.

Keizersnee

Een postnatale depressie zou onder andere veroorzaakt kunnen worden door een onverwachte keizersnee of zwangerschapsvergiftiging. De resultaten van het onderzoek van Generation R zijn van groot belang, omdat er voorheen maar weinig onderzoeken waren die gaan over het verband tussen het ontstaan van postnatale depressie en complicaties.

Oplopen

Ruim 8% van de vrouwen die aan het onderzoek meededen kreeg een postnatale depressie. Wanneer vrouwen te maken hebben met één probleem tijdens hun zwangerschap of bevalling, hebben zij te maken met een risico van één op de zeven om een postnatale depressie te krijgen (in de eerste twee maanden). Hoe meer zij te maken krijgen met complicaties, des te groter dit risico wordt.

Bewust

Aangezien een postnatale depressie zelfs jaren kan blijven aanhouden, is het van groot belang dat gynaecologen, verloskundigen, huisartsen en medewerkers van consultatiebureaus bewust zijn van deze problemen. Zij zouden hierdoor sneller in staat zijn om een postnatale depressie vast te stellen om vervolgens de moeder te behandelen. Al met al zou dit de nadelige gevolgen voor de moeder en hun kind beperken en daar gaat het om!