Periode van de eerste tandjes

Tussen de 3 en de 6 maanden is er een soort routine ontwikkelt waar ouders aan gewend raken. Je baby krijgt vaste slaap tijden, slaapt misschien zelfs al een nacht door. De periode van tandjes krijgen schopt vaak het hele schema en routine door de war.  Alle baby’s moeten natuurlijk door deze periode heen, maar ze reageren er niet allemaal hetzelfde op. Waar de ene baby de hele nacht papa en mama wakker houdt, is de andere baby de hele dag alles in zijn buurt aan het “opeten”.

Baby’s krijgen hun eerste tandjes tussen de 5 en 9 maanden, maar het kan ook veel eerder of later gebeuren. Meestal komen eerst de onderste snijtanden door. Daarna zijn de twee middelste boven snijtanden, gevolgd door de tanden aan weerszijden daarvan. In totaal verwacht je 8 snijtandjes, dus 4 bovenste en dan 4 onderste. Dan komen de kiezen aan de beurt. Deze kunnen verschijnen rond de 12 tot 15 maanden. Vaak merk je dat het gedrag van je dreumes dan veranderd, achteraf merk je vaak dat het een korte periode betreft dat samenviel met het krijgen van de kiezen. Als die kiezen ook doorgekomen zijn is het de beurt aan de hoektanden. En als iedereen zijn ritme weer heeft hervonden is het,  rond de 20 tot 24 maanden, tijd voor de tweede serie kiezen. Een gemiddeld melkgebit zal kort na de tweede verjaardag van het kind compleet zijn.

Sommige baby’s huilen vaker dan normaal, zijn prikkelbaar en aanhankelijk, slapen moeilijk in en willen soms ook niet eten. Probeer zelf na te gaan of deze klachten inderdaad het gevolg kunnen zijn van het tanden krijgen. Zelf kun je proberen vast te stellen of jouw baby bezig is met tandjes krijgen. Was eerst goed je handen en voel met je vinger langs het tandvlees. Voel je een harde ribbel of bobbel: dit is de tand die bezig is door te komen. Het tandvlees kan er bleek uitzien voordat de tand daadwerkelijk doorkomt, maar soms ook juist rood en opgezet. Vooral het doorkomen van de kiezen kan pijnlijk voor je dreumes zijn en de wangen kunnen er warm en rood van worden.

We hebben de mogelijke kenmerken van het krijgen van tanden bij baby’s op een rijtje gezet.

  • Je baby kwijlt plots veel
  • Je baby kauwt op alles
  • Lichte verhoging (tot 38,5°C)
  • Wil geen vaste voeding, maar wel borst of flesvoeding
  • Last van diarree (de ontlasting ruikt anders)
  • Luieruitslag (luierdermatitis)
  • Verkouden
  • Bijkomende infecties zoals oorontstekingen

 

Er zijn plaatselijk verdovende middeltjes die de pijn onmiddellijk verminderen. Er bestaat gel of druppeltjes die je op het tandvlees kunt smeren. Bij de apotheker zijn dergelijke middeltjes, vrij verkrijgbaar. Vraag aan je apotheker hoe het product te gebruiken en hoe vaak. Gebruik verdovende middeltjes vlak voor het slapengaan om het inslapen te bevorderen en vlak voor het eten om de maaltijd minder pijnlijk te laten verlopen. Een bijtring, te koop in de speelgoedwinkel of babywinkel, kan het tandvlees masseren. Sommige bevatten water waardoor ze in de koelkast gekoeld kunnen worden. De koude sensatie leidt af van de pijn en zal een prettig gevoel geven aan het pijnlijke tandvlees. Let op! Bewaar een bijtring NOOIT in de diepvriezer en let erop dat de bijtring BPA vrij is als je dit belangrijk vindt.

Het algemene poetsadvies is als volgt:

  • Poets de nieuwe pareltjes gelijk vanaf het doorkomen
  • Vanaf het eerste tandje tot en met 1 jaar 1 x per dag met fluoride peutertandpasta
  • Van 2 tot 5 jaar 2x per dag met fluoride peutertandpasta
  • vanaf 5 jaar 2x per dag met normale fluoride tandpasta