Parondontis tijdens de zwangerschap

Tandvleesaandoeningen zijn niet ongewoon tijdens de zwangerschap. Ze kunnen nu veilig worden behandeld tijdens de zwangerschap en de behandeling lijkt aanzienlijk het risico te verminderen van vroeggeboorte dat wordt geassocieerd met parodontitis. Dit werd gepubliceerd door onderzoekers uit Pennsylvania in het British Journal van Verloskundigen en Gynaecologie.

Tandvleesaandoeningen – meestal veroorzaakt door een bacteriële infectie die het tandvlees verslechtert en zorgt voor chronische ontstekingen (parodontitis)- zijn vooral een probleem tijdens de zwangerschap. Hormonale veranderingen lijken een zwangere vrouw meer vatbaar te maken voor de ontwikkeling ervan, maar de standaard behandling wordt afgeraden vanwege de risico’s voor de baby. Onstekingsmediatoren komen in de bloedstroom en verplaatsen zich naar elders in je lichaam. Sommige van deze mediatoren zijn geassocieerd met een kortere  zwangerschapsduur (vroegere bevallingen). Dr Marjorie Jeffcoat van de Universiteit van Pennsylvania en haar collega’s wilden weten of de behandeling van zwangere vrouwen met parodontitis met behulp van niet-medicamenteuze methoden zouden hun risico van vroegtijdige bevallingen te verminderen.

Bij de conclusie van de studie vonden de onderzoekers geen statistisch significant verschil in het aantal vroeggeboorten onder de vrouwen die waren behandeld en degenen die dat niet waren. Bij nadere analyse echter,  als de behandeling succesvol en er genezing was van de tandvleesaandoeningen, bleek de kans op een vroege bevalling aanzienlijk te verminderen. “Een heel spannende bevinding” zei Jeffcoat.