Op vakantie tijdens je zwangerschap

Toch nog een keer romantisch samen op vakantie… Dit zou een goede reden kunnen zijn om tijdens je zwangerschap met vakantie te gaan. Ook als je een volgend kindje verwacht kan het juist heerlijk zijn om nog even met je huidige gezin van je vrije dagen te genieten. Tijdens het 2e trimester van je zwangerschap is het waarschijnlijk een prettig moment om met vakantie te gaan. Je bent de eerste moeheid vaak dan voorbij en je buik zal ook nog niet echt in de weg zitten tijdens het reizen.

Ook een zonvakantie, als je een echte zonaanbidder bent, is natuurlijk een mogelijkheid. Veel vrouwen vinden het tijdens hun zwangerschap snel te warm in de zon. Hier kun je natuurlijk tijdens de voorbereiding rekening mee houden. Door bijvoorbeeld een parasol aan te schaffen of deze ter plaatse te huren. Je kindje in je buik kan vanaf 16 weken licht waarnemen, ook dit kan een reden zijn om niet met je buik in de volle zon te liggen.

Door de veranderingen in je hormoonhuishouding kan het mogelijk zijn een zwangerschapsmasker te krijgen. Dit zijn vlekken in je gezicht. Als je lichte huid hebt verschijnen er donkeren vlekken. Heb je een donkere huid, dan kun je lichtere vlekken zien. Als je al eerder last hebt gehad van een zwangerschapsmasker, is de kans op terugkeer hiervan, tijdens een volgende zwangerschap groot. Als je striae hebt, dit zijn kleine scheurtjes in het bindweefsel die ontstaan door het oprekken van de huid, smeer deze extra  goed in! Die huid is daar heel kwetsbaar en de kans op verbranden is groot.

De volgende goede reis en vakantie tips:

  • reis in los zittende kleding en schoenen
  • neem je zwangerschapsverklaring en medische kaart mee met het telefoonnummer van je eigen verloskundige
  • kijk waar een verloskundige/medische hulpdienst is op jouw bestemming
  • zorg dat je altijd water en wat iets te eten bij je hebt
  • smeer je goed in met een hoge factor, vooral je striae en je gezicht met 50+

Tot slot is het natuurlijk belangrijk om naar je lichaam te luisteren en te genieten van je vakantie !