Omgaan met schaamteloze uitspraken van je kind

Omgaan met schaamteloze uitspraken van kinderen

Wat doen ouders als hun kind de meest gênante dingen eruit gooit? Soms sta je met een mond vol tanden als je kind een kreet uitschreeuwt die je niet zag aankomen. Hoe kun je het beste reageren bij dergelijke situaties? Hieronder leggen we het je uit!

Situatie 1: het grote-buikprobleem

Je kind schreeuwt “Mama kijk, die vrouw heeft zo’n grote buik!”, maar de desbetreffende vrouw is niet zwanger. Wat nu?

1) Buig voorover naar je kind en fluister ” Je hebt helemaal gelijk en ik zal je er meer over vertellen als we wegzijn.”

2) Als de vrouw met de buik je met verbaasde ogen aankijkt, lach en zeg “Kinderen zeggen soms echt de stomste dingen!”. Loop dan snel weer weg. Leg daarna je kind uit dat je buiken in alle vormen en maten hebt. ” Aangezien je niet weet hoe die vrouw zich voelt over haar buik (leuk of stom) kun je er beter niets over zeggen.”

Situatie 2: schoppen-op-het-speeltuinprobleem

Voornamelijk jonge kinderen hebben een enorm gevoel van territorium. Kinderen jonger dan drie jaar hebben vaak ook moeite met het uiten van hun gevoelens, waardoor zij eerder geneigd zijn zich fysiek te uiten.  Een dergelijke situatie kun je als volgt oplossen:

Buk tot ooghoogte van je kind, kijk hem/haar in de ogen aan en zeg “Wij slaan niet.” Vraag vervolgens aan het andere kindje of het goed met hem/haar gaat en loop naar zijn/haar moeder toe. Het heeft geen nut om je kind te pushen om sorry te zeggen, zij menen het niet en leren daar ook niet van. Stap daarom zelf op de moeder af en zeg ” Het spijt ons, we leren net hoe we woorden moeten gebruiken in plaats van onze handen.”

Neem vervolgens je kind apart en wacht tot hij/zij is gekalmeerd om te kunnen beseffen wat er net is gebeurd. Zeg daarna het volgende: “Je wilde dus met de emmer spelen van het jongetje, maar hij wilde het niet geven.  Gebruik de volgende keer woorden om uit te leggen wat je wilt en zeg dat je eventjes met zijn emmer wilt spelen.” Geef je kind vervolgens de kans om weer te spelen en laat duidelijk merken dat bij de volgende keer hij/zij naar huis wordt gestuurd. Beloon hem/haar daarna op goed gedrag, dit kan alleen al door het geven van complimenten! ” Kijk eens hoe goed jij kan spelen! “.

Situatie 3: het scheldwoordprobleem

Kinderen zijn net papegaaien, zij nemen scheldwoorden over van jan en alleman. Als je in een situatie terechtkomt waarbij je kind FUCK, KUT of iets anders zegt, kun je dat als volgt oplossen.

Je kunt tegen de mensen zeggen dat je geen idee hebt waar je kind dat woord vandaan heeft. Zeg vervolgens tegen je kind dat die woorden in de familie niet worden gebruikt. Pas goed op wat je tegen anderen vertelt over de gebeurtenis, want als je kind je hoort vertellen wat hij/zij heeft gedaan, nemen ze aan dat je het grappig vond en blijven ze het desbetreffende woord herhalen.

Situatie 4: het supermarktprobleem

Je kind begint de krijsen en stampen op de grond van de supermarkt, waardoor alle blikken op jou gevestigd zijn. Wat doe je?

Ten eerste zul je een hoop van die mensen niet snel weer tegenkomen, zo beschamend hoef jij je dus ook niet te voelen. Het beste is om je kind mee naar buiten te nemen en erken het probleem (vermoeid,honger,speelgoed dat ze graag willen hebben). Spreek je kind daarna als volgt aan: ” Als je bent gekalmeerd gaan we terug en kopen we melk, kaas, hamburgers en wil jij me dan helpen om de bonen te vinden? Ik heb een hulpje nodig en daarna gaan we lekker naar huis.”

Een goede winkeltip om niet te vergeten is dat je het best kunt winkelen met de kinderen erbij als zij uitgerust zijn en een volle buik hebben. Een andere methode is om je kinderen afleiding te geven. Zo kun je bijvoorbeeld een paar peren wegen en aan je kind(eren) de desbetreffende peer geven, zodat ze er de hele tijd mee zullen spelen. Je moet ze er echter wel aan herinneren dat je het later nog wel moet afrekenen.

Situatie 5: het cadeautjes probleem

Het is de verjaardag van je kind, waarbij er een feestje wordt gegeven. Vervolgens pakt je kind een cadeau uit en zegt: ” Dit heb ik al!” of “Wat een stom cadeau!”.

Als je kind een cadeau krijgt die hij/zij al heeft zou je dat kunnen oplossen door te zeggen dat als een vriendje komt spelen zij dan beiden met hetzelfde speelgoed kunnen spelen. Ook kun je zeggen dat je kind het speelgoed naar opa en oma mee kan nemen zodat er bij een slaap partij mee kan worden gespeeld. Vertel vervolgens aan je kind dat de desbetreffende persoon zijn best gedaan heeft om een leuk cadeautje uit te zoeken en het belangrijk is om daarvoor te bedanken.

Als je kind gewoonweg zegt dat het cadeautje stom is, gebruik dan humor en neem daarna je kind even apart. Vertel hem/haar dat de persoon zijn best heeft gedaan om wat leuks te zoeken en het niet netjes is om dat op die manier af te wijzen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je kind voortaan alleen tegen papa en mama vertelt hoe stom een cadeau is.

Situatie 6: het vagina/penisprobleem

Rond de twee of drie jaar kunnen kinderen onaangekondigd iedereen vertellen hoe trots ze erop zijn dat ze een penis of een vagina hebben.  Het is handiger om gewoon te zeggen “Ja, dat heb je inderdaad!”, dan je kind plotseling onderbreken met SHHTT! Mocht het in de nabijheid van veel mensen gebeuren, geef dan een opmerking zoals “Wow, mijn kind leert al een hoop over de anatomie van het lichaam!”

Zo zijn er nog tal van gênante situaties, maar met humor los je een hoop op.  Wil jij de opsomming nog aanvullen, schets dan hieronder jouw gênante situatie en vertel ons de daar bij horende oplossing!