Liefde bedrijven tijdens de zwangerschap

Is het mogelijk, en belangrijker nog, veilig om seks te hebben tijdens je zwangerschap? Een hoop vrouwen én mannen hebben een hoop vragen als het gaat om geslachtsgemeenschap als ze te horen krijgen dat er een kind aankomt.  Daarom hieronder wat opheldering met onder andere tips, advies en antwoorden!

Is het veilig om geslachtsgemeenschap te hebben?

Tijdens een normale zwangerschap is het geen probleem om seks te hebben. Als je door de dokter bent gelabeld als ‘zwangerschap-met-groot-risico’ dan wordt het wel afgeraden. Onderstaand een aantal condities waarbij het wordt afgeraden:

• Bij onduidelijke vaginale bloedingen en krampen

• Bij een groot risico op het krijgen van een miskraam

• Bij een infectie

• Bij herpes

• Bij het verliezen van vruchtwater

• Bij het krijgen van een tweeling

 

– Beschadig ik mijn baby ermee?

Je baby is volledig beschermd door de vruchtzak en de spieren bij je baarmoeder. De penis komt tijdens seks niet in contact met de foetus!

 

– Kan een orgasme een miskraam opwekken?

Bij normale omstandigheden is ook hierop het antwoord nee.  Het samentrekken van je spieren dat optreedt tijdens een orgasme is heel erg anders dan de samentrekkingen die optreden bij het bevallen. Sommige doktoren raden het echter wel af dat alle vrouwen tijdens de laatste weken van de zwangerschap seks hebben. Sperma bevat namelijk bepaalde stoffen die dan het samentrekken van je baarmoeder kunnen stimuleren. Als je twijfelt of je wel of geen seks mag hebben kun je het beste contact opnemen met je huisarts.

 

– Is het normaal om tijdens je zwangerschap opeens een enorme toename of afname te hebben in zin in seks?

Je hebt natuurlijk te maken met een grote hormonale verandering. Dit kan je libido beïnvloeden, waarbij je of heel veel zin hebt of juist helemaal niet. De meeste vrouwen vinden seks hinderlijk doordat zij te maken hebben met vermoeidheid, gevoelige borsten en toegenomen behoefte om te plassen. Andere vrouwen worden door hun zwangerschap juist intiemer met hun partner. Tijdens het eerste trimester is er over het algemeen een groter verlangen naar seks.

Jouw zwangerschap kan ook de libido van je partner  beïnvloeden. Sommige mannen voelen zich meer verbonden en genieten juist van de veranderingen in het lichaam van de vrouw. Terwijl andere mannen juist meer bezorgd zijn om de gezondheid van de baby en van hun vrouw. Het beste is om hierover met elkaar te praten.

 

– Welke standjes kun je doen tijdens je zwangerschap?

1. Bovenop

Neem het voortouw en lig boven op (met je gezicht naar hem of omgedraaid). Je tepels zijn ook onwijs gevoelig dus vraag ook je partner ze te kussen tijdens het liefde bedrijven.

2. Op je rug

Lig op je rug met je knieën naar je toegetrokken en je voeten op de borst van je partner. Je kunt ook je benen (rechtop) strekken en tegen je partner aan leunen. Je partner kan vervolgens knielend in je komen zonder dat er druk komt op je buik. Het helpt ook om een kussen onder je billen te leggen.

3. Zij aan zij

Lig beiden  op je zij en kijk elkaar aan. Je kan bijvoorbeeld je linker of rechterbeen over het  lichaam van je partner doen. Dit standje is echter niet goed toepasbaar in het derde trimester.

4. Lepeltje lepeltje

Ga met je rug tegen je partners buik aan liggen. De gemeenschap kan vervolgens achterlangs plaatsvinden.

5.Van achteren

Buk met je knieën op bed met ondersteuning van kussens en je partner kan bijvoorbeeld achter je staan. Medisch gezien zorgt dit standje  voor een maximale penetratie, dus geef je partner aan dat het pijn kan doen.

6. Zittend

Laat je partner op een bed, een comfortabele stoel of op een bank zitten en ga vervolgens bovenop hem zitten.

7. Orale seks

En niet te vergeten: orale seks kan ook erg bevredigend zijn!