Klusjes geven is niet raar

Heel handig en helemaal geen gek idee is om kinderen klusjes te laten doen in het huis. Het is logisch dat iedereen in het gezin moet helpen om het huis in orde te maken, dus laat jouw kinderen dit ook merken! Heel handig, want dat hoeven jullie niet letterlijk álles te doen in het huis en jullie kinderen leren meteen hoe ze moeten omgaan met sommige voorwerpen en krijgen verantwoordelijkheden.

Je kunt al beginnen met klusjes geven rond de 5 jaar. Het beste kun je rond deze leeftijd de klusjes samen uitvoeren. Denk aan de kleine dingen, zoals de tafel dekken, de hond te eten geven, speelgoed opruimen, de plantjes water geven en afruimen. Dit zijn allerlei simpele klusjes die goed te doen zijn.

Als de kinderen ouder worden kun je ze steeds iets moeilijkere klusjes geven. Voel je hier absoluut niet schuldig over, want kinderen kunnen wel wat aan. We willen natuurlijk niet dat als ze straks ouder zijn en op zichzelf gaan wonen, ze allerlei klusjes voor het eerst moeten doen en er dan pas achter komen hoe zwaar het huishouden eigenlijk is. Of nog erger, jij thuis de vieze was krijgt opgestuurd en de schone was weer terug moet brengen. Zo ver gaat het vaak niet, maar dat komt ook omdat de meeste ouders dit niet snel zullen doen.

Tegenwoordig lijkt het bijna zeldzaam te zijn als de kinderen weten hoe de wasmachine werkt. En dit heeft natuurlijk alles te maken met desinteresse en een stukje opvoeding. Geef je kinderen verantwoordelijkheden, want hier leren ze veel van. De karweitjes komen altijd te pas in de toekomst! Help je kinderen door ze klusjes te geven.