Kinderen in het verkeer

In het verkeer gebeuren dagelijks ongelukken. Het kan daarom als ouder moeilijk zijn om je kinderen deel te laten nemen aan het verkeer, maar het blijft onvermijdelijk.

Voor kinderen jonger dan 14 jaar kost het meer moeite om rekening te houden met het verkeer dan voor volwassenen. Hier kunnen ze zelf heel weinig aan doen. Kinderen zien geen gevaar. Ze beseffen niet dat een auto hun kan raken.

Het zichtveld van kinderen onder de negen jaar is beperkt. Ze kijken alleen recht voor zich uit en merken weinig van wat er naast en achter hen gebeurt. Verder is het moeilijk voor ze om te bepalen waar het geluid vandaan komt. Hierdoor duurt het voor hen wat langer om een bijvoorbeeld een motor te kunnen lokaliseren.

De motoriek van kinderen heeft tijd nodig om te ontwikkelen. Het gevolg is dat ze vaker vallen. Ook wanneer ze op de fiets zitten, is het moeilijk voor ze om in balans te blijven. Hierdoor zouden kinderen zich eerder in situaties kunnen verkeren waarin ze van hun fiets vallen.

Wij moeten, als ervaren verkeersdeelnemers, absoluut rekening houden met kinderen. Dit houdt in dat we moeten stoppen voor een zebrapad en vooral goed op moeten letten op overstekende kinderen. Het kost wat extra concentratie, maar het geeft de kinderen een heel veilig gevoel. Wees voorzichtig, veiligheid staat voorop!