Kind zoals een hond in een tuigje?

Is het iemand weleens opgevallen: die ouders die hun kinderen aan een tuigje door de stad slepen? Belachelijk toch! Je kunt het niet laten om een willekeurig persoon die toevallig naast je staat een kleine por met je elleboog te geven en te zeggen: ‘kijk dat nou, net een hond.’ Als het even mee zit en je in een ‘moraalridderige bui’ verkeert stap je ook nog eens op de ouder in kwestie af en zeg je waar het op staat: ‘ Nou nou, is dat nodig? Je kind is toch geen hond?!’

Hallo bemoeierd, have a break, instead of a chit-chat! Wie zegt dat het  niet nodig is?! Ken je de achterliggende gedachte/ reden van de ouder?!

-’Ja maar, dan moet die ouder het kind maar wat beter in de hand hebben!’-

Hallo oliebol, niet een ieder is zo een super ouder als jij hè, misschien moet je cursussen opvoeden gaan verzorgen als je het toch zo goed weet, mensen die je advies willen kunnen dan betalen, dan verdien je er tenminste nog wat aan! Op die manier kun je jouw gratis en ongevraagd commentaar dan voor je houden! Wie zegt trouwens dat het in zo een geval een niet (goed) luisterend kind betreft?!

Ik heb het vaak meegemaakt met het dochtertje van een toenmalige vriendin. Die ging ‘aan de lijn’ omdat het een werkelijk ‘allemansvriendinnetje’ was. Als een onbekende de hand uitstak en voor de grap vroeg: ga je mee? Gaf ze een handje, zwaaide doodleuk naar ons, draaide zich om en ging gewillig mee. We hebben ons zelfs een keer verstopt achter een automaat en gekeken wat ze zou doen. Nou, mevrouw heeft geen moment naar ons gezocht of gehuild. Ze deed gewoon haar ding en dat was het dan. Ouders hebben geen ogen in hun achterhoofd en je moet er toch echt niet aan denken dat er een of andere smeerpijp met je kind vandoor gaat terwijl je staat af te rekenen.

Of wat denk je van ouders die slecht ter been zijn en niet even achter het kind aan kunnen rennen als het beslist de benen te nemen, en in een bui van enthousiasme met een beperkt kinderlijk zicht per ongeluk voor een auto springt? Zo een ouder vergeeft het zichzelf nooit meer! Maar ondanks het feit dat de lijnen tegenwoordig wel een metertje of 5 lang zijn en de kids best wat loopruimte gegeven wordt, worden deze ouders nagekeken alsof ze bijna gelijk staan aan mensen die hun kind mishandelen. Dus om die blikken en wijzende vingers te voorkomen kiest zo een ouder de volgende keer om de lijn thuis te laten…met alle eventuele gevolgen van dien.

Ooit erover nagedacht dat als jij ooit zo een vingerwijzende persoon geweest bent dat je misschien wel medeplichtig bent geweest  aan het creëren van een onveilige situatie voor zo een kind?!

Mag het ook gezegd worden dat het ook best belachelijk is dat wij onze honden zo verafgoden dat wij hen WEL veilig aan een lijn willen hebben, terwijl deze wezens, meer nog als kinderen, de ruimte nodig hebben om hun energie kwijt te raken?! [vingerwijsmodus] Elke hondenbaas zou zijn hond toch zo in de hand moeten hebben dat het altijd doet wat de baas zegt, weet wat wel en niet mag en poept waar het moet poepen?!! [/vingerwijsmodus].

– Oh, wat zeg je? Dat honden onberekenbaar zijn?-

Oh, en kinderen niet wil je mij zeggen?!

Dus als je een keer met een aangelijnde hond rondloopt en opeens iemand achter je het volgende hoort zeggen: ‘Wat belachelijk dat je zo een energierijk wezen aanlijnt en in zijn vrijheid beperkt! Ik mag hopen dat je het niet voor zijn eigen bescherming doet hè?! Het is toch geen kind?!’

Doe dan geen moeite om jezelf om te draaien, dan ben ik dat dus.

En voor de rest van de lezers geldt, mocht je na deze column niets meer van mij zien verschijnen dan komt dit doordat er na die opmerking mannen in witte pakken voor mij gebeld zijn en ik in een dwangbuis afgevoerd ben. Niet zoals je denken zou om het feit dat ik indirect iets ‘raars’ over kinderen gezegd hebt, maar omdat men zich dan af vraagt waar ik het gore lef vandaan gehaald hebt om die arme honden zo te beledigen!!! Honden zijn heilig daar mag je niet aan zitten, angstvallig worden zij beschermd want dat is logisch, maar een kind beschermen voor ongelukken door het ‘ aan te lijnen’ is uit den Boze! ‘foei’ alle mama’s die daar ook maar aan denken, het zijn immers geen (heilige) honden!!!

Oh ja, that reminds me, even op mijn boodschappenlijstje zetten; morgen kopen bij de Prenatal: tuigje.

Tegen alle ouders die ooit over een ‘lijntje’ nagedacht hebben maar t niet aandurven vanwege afwijzende reacties zeg ik: parents unite! Leash them is our motto!