Jonge meiden en make-up

Veel meisjes houden van make-up. Tja, zoveel gebruikt mama niet, maar ze zien natuurlijk alles. Je kan het gewoon niet verborgen houden!

Het begon, toen mijn oudste 4 jaar werd. Kreeg ze een kinder – make-up setje van haar verjaardag! Eigenlijk was ik het er niet zo mee eens, haar vader en ik vonden het een twijfelgeval. Enfin, ze deed er nog niet bijzonder veel mee, dus we lieten het maar zo.

Ze is nu 10, en heeft ondertussen een hele verzameling opgebouwd! En vindt het ook erg leuk, moet ik zeggen. In het begin, ze was een jaar of 6 toen ze zich er wat meer in ging interesseren, smeerde ze natuurlijk haar hele gezicht vol, hoe meer, hoe beter! Dus hadden we de afspraak dat ze make-up op mocht, maar dan alleen als er iets speciaals was (feestje of zo), en dan ging mama het voor haar doen. Ze heeft heel goed gekeken hoe ik dat deed, en is nu zelf aan het experimenteren. Natuurlijk ging het in het begin nog wel fout, het duurt een tijdje voordat het een beetje netjes ‘binnen de lijnen’ lukt, net als met een kleurplaat. Maar uiteindelijk wordt het wat. Ik moet zeggen, dat ze het tegenwoordig erg mooi doet: niet teveel, ze heeft er een talent voor. Het staat haar prachtig.

Als mijn mascara bijna op is, wil ze die graag van me overnemen. Nou ja, liefst wil ze dat ik een nieuwe voor haar koop, maar dat gaat me echt te ver. Een beetje mascara vind ik echt wel genoeg!

Mijn jongste was er als de kippen bij, als er ‘gemake-upped’ werd. Is mijn oudste nog een meisje dat graag met jongens voetbalt en in lantaarnpalen klimt, mijn jongste is een echt ‘poppenmeisje’. Vindt alles leuk wat meisjesachtig is. Favoriete kleur: roze natuurlijk!

Die begon er dan ook al wat eerder mee. Die is nu 7, maar smeert het natuurlijk nog over haar hele gezicht. Ze is nu wel zo ver dat ze geen 3 (totaal verschillende) kleuren gebruikt voor haar ogen, maar verder heeft ze natuurlijk nog geen oog voor detail, wat mijn dochter van 10 ondertussen wel heeft ontwikkeld. Wel wordt ze ondertussen ‘onderricht’ door mijn oudste, ze vinden het helemaal leuk om samen te tutten.Nog steeds bijvoorbeeld alleen een dagje in het weekend hoor, en als we een feestje hebben, doe ik het (een beetje) bij mijn jongste.

Van de week was papa jarig, en hij wilde graag lekker shoarma eten. Dus: eigenlijk naar een restaurant! Doen we wel vaker, maar nu was het natuurlijk speciaal. Aldus moesten we even wachten op onze oudste: zij wilde per sé haar feestjurk aan, en er moest en zou een laagje make-up op haar gezicht! Ik heb het vermoeden dat dit onze toekomst is: wachten met de jassen aan, tot onze oudste klaar is met haar ‘toilet’. En straks voegt onze jongste zich daar ook bij…

De oudste is zich erg bewust van haar ‘looks’ en doet extra haar best als er iets speciaals is. Helemaal mooi, goedgekleed, opgemaakt en geparfumeerd kwam ze dan ook de trap af, heel schattig. Tegenwoordig moet er ook een tasje mee: ja, daar zit natuurlijk haar lipgloss in!

De jongste heeft een heel goed gevoel voor stijl: ze plukt de mooiste combinaties uit haar kast. Maar het make-uppen blijft nog even achterwege, tot mijn grote vreugde. Wel doet ze soms ook parfum op: niet echt fijn, want één spuitje, wat mama zegt, dat is zó weinig! Het komt wel eens voor dat wij beneden zitten, en er dan ineens een enorme walm parfumlucht naar beneden komt. De jongste, weten wij dan… Het is wel kinderparfum, dus het vervliegt ook wel weer snel.

Ook de oorbellen van mama zijn niet meer veilig tegenwoordig. Er wordt volop gemixt en gematched door de dames, ze kunnen als ze groot zijn, zó als styliste aan de slag!

Heerlijk om te zien, vooral omdat mama zelf niet zo’n tutteltje is: beetje oogmake-up and that’s it! Lippenstift heb ik altijd een hekel aan gehad, en ik wil héél af en toe nog een beetje lipgloss opdoen. Maar liever gewoon de ‘Labello’, véél prettiger!  Wel heb ik een kast vol ‘luchtjes’ staan, tot aan mijn dood kan ik hier mee vooruit! Ik heb mezelf plechtig beloofd niets meer te kopen…

Ik heb het niet van mijn moeder meegekregen, die kon niet tegen parfum, daar kreeg ze hoofdpijn van. Ze gebruikte altijd een beetje lippenstift (wat er binnen 10 minuten af was, waardoor ik me altijd afvroeg waarom ze dat in hemelsnaam opdeed!) en meer niet.

Ik doe dus al iets meer, en mijn meiden zie ik ook wel iets meer dan ik gebruiken in de toekomst. Geeft niet hoor, ik vind vrouwen met make-up meestal prachtig, en neem me altijd voor ook iets meer te gaan gebruiken. Maar om één of andere reden komt het er niet van. Als het er maar een beetje natuurlijk uit blijft zien bij ze…..