Hij blijft niet in bed liggen!

Veel ouders maken de ‘fout’ om hun kind heel lang in het bed van de ouders te laten slapen. Toch is het ons natuurlijke instinct om de kinderen ‘s avonds dichtbij te hebben, om te beschermen. Het wordt alleen minder leuk als je kind groeit en bijna heel het bed in beslag neemt.

Het is niet erg als één van de kinderen soms ‘s nachts aanklopt om bij jullie te komen liggen. Het wordt pas vervelend wanneer je kind hier een gewoonte van maakt.

Als jouw kind hier een gewoonte van heeft gemaakt, wordt het moeilijk om dit te stoppen. Op het moment dat hij aanklopt, maakt het meestal niet uit omdat je op dat moment moe ben. Als je niet meer wilt dat je kind ‘s avonds bij je in bed kruipt, moet je zelf je best doen om dit te voorkomen. Je krijgt als ouder de taak om ‘s nachts je bed uit te gaan en mee te lopen naar de kinderkamer. Zorg dat je kind zich veilig voelt. Zorg ook dat je kind snapt dat er een bed is voor de ouders en een bed voor hemzelf. Maak dit goed duidelijk, maar niet op het moment dat hij ‘s nachts aanklopt.

Ook het naar bed brengen moet zorgvuldig worden gedaan. Lees iets voor, laat een lampje aan, zeg dat de knuffelbeer hem zal beschermen. ‘s Avonds kun je een paar keer checken of alles goed is. Als hij toch de kamer in komt moet je hem niet het bed in laten. Dat is wat moeilijk in het begin, maar je kind moet even wennen.

Vogel uit wat voor jullie gezin werkt. Blijf bijvoorbeeld een beetje naast de kinderkamer rommelen als je hem in bed hebt gelegd. Laat de deur open. Probeer het gewoon uit. Uiteindelijk zal het lukken. Ik heb er vertrouwen in