Het ontstaan van moederdag

Ook al wordt het niet overal op dezelfde dag gevierd, Moederdag is overal bekend. Moederdag wordt in veel katholieke landen op 15 augustus gevierd, de dag van Maria-ten-hemelopneming. In Frankrijk wordt Moederdag gevierd op de laatste zondag in maart. Moederdag vieren op de tweede zondag van mei is traditie in Denemarken, Italië, Turkije, Australië, België, Amerika en Nederland.

Onze Moederdag is overgenomen uit Amerika. In 1870 was er een rechter, Julia Ward Howe. Zij wilde dat alle moeders op een vaste dag samen gingen protesteren tégen oorlog en vóór de vrede. Veel later, pas in 1908, kreeg Anna Jarvis het voor elkaar dat er de eerste echte Moederdag werd gevierd. Dit wilde zij ter herinnering aan haar eigen moeder. Anna ging met haar idee naar de toenmalige president van de Verenigde Staten, Woodrow Wilson. Vanaf 1914 werd Moederdag een nationale dag en werd in heel Amerika gevierd. Pas na de Eerste Wereldoorlog verspreidde deze feestdag zich over de wereld.

Nederland en België waren er al vlot bij om Moederdag te vieren. Sinds 1922 werd al een soort Moederdag gevierd. Vanaf 1928 is ook in Nederland deze officiële feestdag geïntroduceerd. Moederdag kent in Nederland en België al een hele geschiedenis, al is de geschiedenis in België met Moederkesdag al wat ouder. In Nederland was Moederdag vanaf dag één de dag van cadeaus, cadeaus kopen wel te verstaan. Het initiatief om ook in Nederland Moederdag te gaan vieren is in 1926 gekomen van de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde die in Moederdag de kans schoon zag om extra bloemen te verkopen. In 1927 kregen alle schoolkinderen in Rotterdam een tulp mee naar huis voor hun moeder, ter promotie van Moederdag….