Gamen hoeft niet schadelijk te zijn

Veel kinderen zijn er gek op. En sommige ouders ook: video games. Even een paar uur achter de PC, via de Playstation of via de Xbox lekker gamen. En niet te vergeten de Nintendo Wii. Spelletjes als GTA, Assasin’s Creed, Diablo, Fifa, Call of duty en minecraft worden dag en nacht gespeeld. De kleine gamers hebben tijdens het spelen nauwelijks besef van tijd en worden pas weer uit hun trance gehaald als het etenstijd is.

Al heel lang wordt beweerd dat video games schadelijk zijn voor kinderen. Dit zou komen doordat gewelddadige games te veel invloed zouden hebben op de jeugd. Maar wie is de schuldige in de verhaal? De agressieve games zijn aangegeven met de M van ‘Mature’ oftewel ‘volwassen’. Dit gaat vaak gepaard met een 18+ logo die ervoor zorgt dat alleen een volwassen persoon deze game kan kopen. Dit geeft ons als ouders controle over de games die onze kinderen mogen spelen.

Games zorgen voor ontspanning. Dit is algemeen bekend. Of een game nou alleen wordt gespeeld of samen, het is leuk om te doen. Games liggen altijd binnen handbereik dus wanneer kinderen zich vervelen pakken ze al snel de controler en gaan ze aan de slag.
Een groter wordend probleem is dat kinderen veel minder vaak naar buiten gaan dan vroeger. Ze weten zichzelf nu sneller binnen te vermaken. Dit vind ik wel iets dat je als ouder goed in de gaten moet houden, want vaak heb je het zelf niet eens door. Probeer een game-tijd af te spreken en tijd waarin jouw kinderen zichzelf moeten vermaken. Vaak kiezen ze er dan zelf voor om buiten te spelen, kat in ‘t bakkie!

Er is dus helemaal niks aan te merken op gamende kids, als ze het maar wel gamen met mate. En natuurlijk heb jij als ouder de verantwoordelijkheid om er goed op te letten of er nergens wordt aangegeven dat een game agressief is. Speel zelf ook eens gezellig mee op de Wii of op de Xbox Kinect. Game away!