Eindelijk weg met de luiers!

Dat heerlijke moment dat je niet langer luiers hoeft te verschonen, zal aanbreken. Dit scheelt weer in de kosten en dat klusje hoef jij voortaan niet meer op te knappen. Naar dit moment streeft elke ouder! Je kunt zelf voor een groot deel bepalen hoe lang de weg hier naar toe zal duren en hoe dit zal verlopen. Daarom heb ik hier wat tips en ervaringen op een rijtje gezet, zodat je zelf nog even na kunt gaan over hoe dit kan worden aangepakt

Je kunt altijd beginnen -geheel tegen het geweten in- met de omkooptrucjes. Of ook wel: de beloningen. Beloningen werken even goed bij kinderen als promotie op de werkvloer. Kinderen houden van snoep, dus hier kun je goed gebruik van maken. Elke keer wanneer je kind in het potje plast, krijgt hij één snoepje, maar als hij zichzelf afveegt krijgt hij er twee. Het verschil in snoepjes lijkt klein, maar voor een kind is het groot! Luiers verschonen en billetjes afvegen wordt langzaam, maar zeker verleden tijd.

In plaats van snoepjes kun je je kids natuurlijk ook belonen met stickers, speelgoed of spelletje. Maar dit werkt natuurlijk niet voor elk kind. De andere manier, waarvoor je veel geduld moet hebben, is om je kind op een potje of op een normale wc te zetten. Dit doe je op overdag, wanneer jij aanvoelt dat je kind wel eens de behoefte zou kunnen hebben om een plasje te plegen. Ik heb deze techniek toegepast bij één van mijn kinderen en het werkte super goed. Je hebt er wel veel geduld voor nodig.

Er zijn nog andere technieken, bijvoorbeeld drie dagen lang alsmaar wc-training geven, maar die heb ik zelf niet uitgevoerd. Beloningen kunnen geen kwaad, dus ik raad dit zeker aan!