Eerste keer naar het kinderdagverblijf

Voor het eerst naar het kinderdagverblijf. Dat is toch spannend, niet alleen voor je kind, maar ook voor je zelf. Je brengt je kind weg en gaat weer naar je werk, waar je hem normaal nooit ergens ‘achter laat’. De eerste paar keer zal het wennen zijn, maar toch zeker de eerste dag voel je je apart.

En hoe reageert het kind? Die gewend is de hele dag bij zijn ouders, oppas of opa en oma te zijn. Voor een kind is het wennen om in een omgeving te zijn die niet bekend is, maar kinderen wennen snel aan nieuwe situaties. Op jonge leeftijd kan je veel leren en daarom is het in veel gevallen lastiger voor de ouder, dan voor het kind. De ouder is op een leeftijd waar het lastiger is om dingen te leren en dus aan een nieuwe situatie te wennen, terwijl het kind hier minder tijd voor nodig heeft.

Tips om dit voor zowel jezelf als je kind makkelijker te maken zijn bijvoorbeeld het inplannen van wenafspraken. Een afspraak die niet de hele dag duurt, maar gewoon een paar uurtjes. Als je tijdens deze tijd iets leuks inplant voor jezelf, zoals naar de stad gaan of even wat lunchen, zal het makkelijker zijn om je gedachten ergens anders te houden. Voor je kind helpt het als je hem op dezelfde tijden brengt en ophaalt en als je een dagroutine opstelt voor je kind. Hier kan je het kinderdagverblijf in verwerken.

Uiteindelijk is het positief voor de ontwikkeling van je kind, omdat het helpt bij bijvoorbeeld de sociale ontwikkeling van het kind. Daarnaast leren ze ook van de kinderen die er al langer zitten de meest eenvoudige dingen. Ze zien de manier waarop kinderen drinken uit een beker en gaan dit overnemen. Dit alles zorgt ervoor dat het kinderdagverblijf, hoe lastig ook in het begin, goed is voor de ontwikkeling van het kind en je er dus niet te erg tegenop moet zien!