Een dagje naar het strand

Hier in Nederland zijn we allemaal bekend met het strand. Als de zon schijnt gaan we massaal naar Scheveningen, het IJmuiden strand, Bloemendaal, Zandvoort en veel andere stranden. Het weer in in ons land werkt helaas niet altijd mee, dus gezellig met het gezin op vakantie gaan naar de zon, en de zee is iets waar veel Nederlands volop van genieten.

Ondanks dat het water er heel onschadelijk uit kan zien, blijkt dat juist precies het tegenovergestelde waar is. Het is voor kinderen daarom juist extra verraderlijk. Het is fijn dat kinderen in Nederland al vroeg diploma moeten zwemmen. Voor de jongere kinderen is het echt aan te raden ze zo goed mogelijk in de gaten te houden en zoveel mogelijk bij je spelende kind te blijven, ook al staan ze maar tot hun enkels in het water.

Voordat jullie in het water gaan raad ik aan om jezelf en de kinderen te controleren op wonden. Zelf het schoonste water brengt ziektekiemen met zich mee. Hierdoor kan de wond worden geïnfecteerd en kan het gaan ontsteken. Verder is zwemmen met open wonden niet sociaal. Je stelt hier andere mensen in het water bloot aan deze kiemen. Let hier dus goed op, want met wonden het water ingaan heeft invloed op jou of jouw kinderen en op de medemens.

Let als ouder goed op de staat van het water. Vaak is er in de zee rond augustus/september sprake van een sterke stroming. In deze maanden moeten we dus extra goed op de kinderen letten. Het kan ook wel eens voorkomen dat er opeens veel kwallen in de zee zijn. Als het er veel zijn, zie je ze vaak al voor het water liggen. In Nederland komen ze vaak mee met de oostenwind. Wanneer er kwallen zijn zal er meestal een waarschuwingsvlag hangen. Een paar landen in Europa maken gebruik van de strandvlaggen.

Bescherm jezelf en de kids goed tegen de zon. Er wordt hier veel op gehamerd, maar dat komt ook omdat het zo belangrijk is. Je kunt de huid van je kinderen het beste beschermen door het zoveel mogelijk te bedekken. Smeer vaak zonnebrandcème op, kinderen hebben minstens factor 30 nodig. Een hoofdeksel helpt ook om je kind tegen de zon in het gezicht te beschermen. En probeer verder zoveel mogelijk schaduw te creeëren. Dus neem een klein (strand)tentje mee of huur een parasol.

Wanneer jij met het hele gezin op het strand ligt is het makkelijk om te vergeten te eten en te drinken. Probeer hier zoveel mogelijk op te letten en probeer de kinderen er de hele dag aan te herinneren dat ze genoeg moeten drinken.

Ga lekker met de kids naar het strand, maar let wel goed op!