Een beugel, is het écht nodig?

Tegenwoordig zie ik steeds vaker kinderen met een beugel. Ik vraag me af of dit echt nodig is.
Veel kinderen hebben vaak een korte periode in hun leven een beugel nodig, maar hebben er de rest van hun leven plezier aan. Maar wat is nou precies de grens tussen het wel of niet nemen van een beugel?

Vaak krijgen kinderen een beugel als de tanden niet geheel aansluiten of wanneer de tanden scheef staan. Maar ook bij tanden die te ver naar voor of achter staan. Als een kind veel duimt, vergroot dit de kans op een overbeet. Bij deze gevallen is een beugel vaak nodig.

Bij veel kinderen is een beugel niet noodzakelijk, hoewel er bij twijfelgevallen steeds vaker voor wordt gekozen om toch wel een beugel te nemen. Rechte tanden worden vaak mooier gevonden. Ik vind dat deze ‘twijfelgevallen’ juist een leuk gebit hebben.

Het is helemaal niet gek om als ouder te twijfelen of jouw kind een beugel nodig heeft. Denk in het belang van je kind. Je zou verschillende factoren tegen elkaar kunnen afwegen. Een beugel heeft zo zijn beperkingen. Het kan veel pijn doen, er moeten veel bezoekjes worden gebracht aan de orthodontist en de tandarts, je kind mag minder zoetigheid eten en drinken en de tanden moeten altijd heel nauwkeurig worden gepoetst. Ook is een beugel niet gratis. Aan de andere kant heeft een een beugel meestal een zeer positief effect op het gebit. Hebben jullie dit er allemaal voor over?

Soms is een beugel echt nodig, maar vaak ook niet. Denk er goed over na en bereid je er op voor. Een beugel nemen is niet zo makkelijk als het lijkt.