De zomertrend van 2014

Je hebt ze vast wel gezien, de gekleurde armbandjes die alle kinderen en ouders dragen.

Deze nieuwe trend heet: ‘loomen’. Dit is een creatieve manier om een vrolijk gekleurd armbandje te maken. De trend doet me sterk denken aan de scoubidou- en zelfs aan de punnik tijd. Behalve armbandjes kun je ook andere creaties maken. Mijn dochter maakt verschillende soorten armbanden, ringen, dieren,  telefoonhoesjes, ijsjes, cupcakes enzovoorts. Hoe vaker ze loomt, hoe leuker en unieker de creaties zijn.

 

Loomen is vooral populair bij meisje onder de twaalf, maar steeds meer oudere mensen doen vrolijk mee met deze zomerse trend. Om te loomen is het noodzakelijk om een loombord aan te schaffen. Dit is een bord met pinnen waar de elastiekjes omheen worden gebonden. Op dit bord kun je verschillende patronen maken. Dus van te voren is het nog onduidelijk hoe het resultaat de loom zal zijn. Uiteindelijk worden de elastiekjes er met de haaknaald uitgehaald en verschijnt de creatie. Omdat het moeilijk is om zelf van te voren bedenken wat het resultaat van een bepaald patroon zal worden, zijn er boekjes die loom-uitleg geven. Mijn dochter geeft de voorkeur aan loom-uitleg via YouTube-filmpjes.

 

Oorsprong

Loomen is een trend die origineel in China is ontstaan. Cheong Choon zag zijn dochters knutselen met elastiekjes. Hij wilde hen helpen maar zijn vingers waren niet smal genoeg. Hij maakte het loombord en zijn dochters vonden het geweldig. Steeds meer vriendinnetjes wilde dit ook doen en toen besloot Choon om meerdere loomborden te fabriceren en een groot aantal elastiekjes te bestellen. Uiteindelijk is de trend overgevlogen naar Nederland en is er een groot aantal winkels die loom elastiekjes verkopen.

 

Kidzoo benoemt loomen tot dé zomertrend van 2014. De armbandjes duiken overal op. Kinderen vermaken zich met het maken van armbandjes en knutselen met elkaar. We kunnen niets anders dan deze trend omarmen. Veel plezier met loomen!