De kosten van een zwangerschap

Als je zwanger bent, wat is dan je eerste uitgave en hoeveel precies? Tel je dan bijvoorbeeld het slikken van foliumzuur mee of begin je bij de eerste zwangerschapstest? Een zwangerschap brengt een aantal kosten met zich mee. Veel vrouwen kiezen er bewust voor om extra gezond te eten, ook dit zal je merken aan de uitgave bij de boodschappen. Al met al zijn dit nog redelijk gemiddelde uitgaven die stukje bij beetje iets duurder uitvallen. Vaak vindt de eerste grote uitgave plaats bij het bestellen van een babykamer. Anderen kiezen ervoor om juist de familiewieg te gebruiken en krijgen van vrienden al eerder gebruikte babykamermeubelen.

Een andere uitgave post die behoorlijk op kan lopen zijn natuurlijk de babykleertjes en speelgoed. Voor veel aanstaande moeders is het bijna onmogelijk om die leuke, hippe kleertjes te laten hangen. Vriendinnen, familie en vooral de aanstaande opa’s  en oma’s genieten vaak van het shoppen voor het kleintje wat op komst is, dus heeft een kindje als snel een kast vol kleding voor het eerste jaar.

Tijdens een probleemloze zwangerschap, dus zonder medische indicatie, kunnen de kosten voor een ziekenhuisbevalling een nare verrassing zijn. Een poliklinische ziekenhuisbevalling kost gemiddeld € 302,25. Natuurlijk hangt dit bedrag af van je eigen zorgverzekeraar. Ook is de kraamzorg niet altijd compleet meeverzekerd. Voor 2011 is de eigen bijdrage door het College van Zorgverzekeraars vastgesteld op € 3,90 per uur. Afhankelijk van je zorgverzekeraar en je eventuele aanvullende pakket wordt dit deels, in zijn geheel of niet vergoed. Het is belangrijk om hiernaar te informeren zodat je van te voren weet welk bedrag je daarvoor moet reserveren.