Buitenlucht erg gezond voor je baby

De buitenlucht doet iedereen goed, maar vooral moeder en kind. Nu blijkt dit advies ook wetenschappelijk onderbouwd. Voorheen werd vooral de opname van vitamine D als een belangrijke reden aangedragen om iedere dag een wandeling te maken in de buitenlucht. Ook is het goed voor de ontwikkeling van je kindje, het horen en zien van andere omgeving en voor de moeder de ideale manier om weer terug in vorm te komen.

Nu blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit dat de lucht binnen grotere gezondheidsrisico’s met zich mee brengt dan de lucht buiten. De conclusies van de wetenschappers zijn opmerkelijk. Zo blijken stoffen binnen bijvoorbeeld op kantoor, school of thuis meer bij te dragen aan gezondheidsproblemen dan de stoffen buiten. Met name fijnstof, naftaleen en benzeen bleken binnen veel meer invloed op de gezondheid te hebben. “Die stoffen komen binnenshuis voor als gevolg van roken, het verbranden van wierook, de open haard,” somt onderzoeker Ad Ragas op. “Maar het zijn ook stoffen die uit materialen komen die in huis gebruikt worden zoals tapijt, verf en gipsplaat.” Hoewel het allemaal lage concentraties zijn, dragen al die kleine beetjes wel bij aan grote problemen. Zeker als er niet goed geventileerd wordt. “Daar komt bij: 80 procent van de tijd brengen mensen binnenshuis door, dat verklaart ook waarom de blootstelling binnenshuis belangrijker is.”

De onderzoekers concluderen in het blad Environment International dat het verbeteren van de luchtkwaliteit binnen hoogstwaarschijnlijk een groter effect heeft op de volksgezondheid dan het beperken van luchtvervuiling buiten. Goede ventilatie van alle kamers in het huis is dus van groot belang.