Bijten is onderdeel ontwikkeling van peuters

Kinderen bijten weleens. Wanneer je kind anderen bijt, kun je jezelf zien als een slechte ouder en je zorgen maken dat je kind weggestuurd zal worden uit de kinderdagverblijf of peuterspeelzaal. Toch is bijten niet abnormaal: het is normaal ontwikkelingsgedrag voor baby’s en peuters. Volgens T. Barry Brazelton is ‘bijten’ een fase die bij de meeste peuters vanzelf overgaat wanneer ze ongeveer 3 of 4 jaar oud zijn.

Bijten komt vaak voort uit frustratie. Peuters raken vaak sneller gefrustreerd en weten dan niet hoe ze zich moeten gedragen in zo een geval. Verschillende situaties kunnen bijten aanwakkeren: je kind kan boos zijn dat een ander kind zijn of haar speelgoed heeft afgepakt, je kind kan moe zijn, tandpijn hebben of gewoon jouw aandacht willen. Als je begrijpt waarom je kind bijt dan kun jet proberen te voorkomen.

Wanneer je merkt dat je kind wilt gaan bijten, probeer dan de situatie kalmpjes te omzeilen door je hand zachtjes op de mond van je kind te zetten of tegen je kind te zeggen: “Je bijt je vriendjes toch niet?”

Als je kind al een andere peuter heeft gebeten, maak dan duidelijk dat het niet netjes is om te bijten en troost de gebeten peuter.