Betere behandeling voor hersenschade baby’s

Dankzij een nieuwe MRI-hersenscan techniek is het mogelijk om beter in de hersens van de baby’s te kunnen kijken en deze te onderzoeken. Deze nieuwe techniek kan bijdragen aan een betere behandeling van baby’s met hersenschade.

Dit staat in onderzoek van kinderarts-neonatoloog Jeroen Dudink van het Erasmus MC. Dudink promoveert woensdag 1 september op de toepassingen van DTI (diffusie tensor imaging).

Extreme vroeggeboorte

Er lijkt de laatste jaren een trend van toename van het aantal vroeggeboorten in Nederland en in andere Westerse landen. Steeds meer baby’s overleven een extreme vroeggeboorte. “Helaas hebben ze een significante kans op hersenschade, wat enorme gevolgen heeft voor de kinderen, hun ouders en de samenleving”, zegt Dudink.

Opsporen

Om de oorzaak van de schade op te sporen, is het belangrijk om zo vroeg mogelijk goede en duidelijke hersenscans te maken. “Door vroeg hersenschade aan te tonen, kunnen ouders beter worden begeleid en kunnen behandelaars meer te weten komen over de oorzaken van schade. Ook is het effect van behandelingen eerder te zien.”

Speciale couveuse

Onderzoekers hebben de speciale MRI-scans gemaakt bij de extreem te vroeg geboren baby’s al in de eerste week na de geboorte. Zo hebben ze de hersenontwikkeling vroeg kunnen vastleggen. De vroege scans zijn gelukt met behulp van een speciale couveuse. De baby en de couveuse kunnen samen in de MRI-scanner. De jongste baby in het onderzoek was geboren na een zwangerschapsduur van 24 weken.

Het onderzoek is een deel van het wereldwijde werk dat gaande is op het gebied van de geavanceerde beeldvorming van de hersenen van baby’s na (en voor) de geboorte.