Baby in bad wassen

Baby’s in bad doen kan een hele opgave zijn, maar het moet wel gebeuren. Veel ouders zijn erg bezorgd op dit gebied. En dat is maar goed ook, want je moet hier tijd voor vrijmaken en niet afgeleid raken. Verder heb ik nog een paar tips bij het in bad doen van je baby.

Stop je baby pas in bad als de navelstreng er is afgevallen. Koop een veilig badje en wees voorzichtig met badstoeltjes, want de zuignappen hiervan kunnen snel loslaten. Je kunt er ook voor kiezen om een badmatje te gebruiken.

Vertrouw op je gevoel, ook al is de temperatuur van het badwater soms moeilijk in te schatten. Je kunt met je elleboog testen of het water niet te warm of te koud is. Het is tijd om je kindje eruit te halen als het water wat kouder wordt (controleer dit dus vaak!) of wanneer hij heeft gepoept. Dit kan op zich geen kwaad, zolang hij het niet in zijn mond krijgt. Hetzelfde geldt voor als hij in bad heeft geplast.

Baby’s hebben niet zo vaak een bad nodig. Zolang je ze twee of drie keer per week grondig

schoonmaakt (dus echt in álle gaten en hoeken) is het al goed.

Het belangrijkste voor een ouder is de veiligheid van het kind. Ook bij relaxed badderen is veiligheid ontzettend belangrijk. Maak het badderen zo makkelijk mogelijk, door de luiers, zeep, shampoo, handdoeken en washandjes binnen handbereik te leggen. Dan hoef je maar één hand te gebruiken om alles te pakken en kun je de andere hand altijd gebruiken om de baby te ondersteunen. Dit is ook handig voor als je de baby uit bad haalt. Je kunt dan snel een handdoek pakken, waardoor je baby niet meteen zal afkoelen. Droog hem goed af, voordat je zijn luier omdoet en zijn kleertjes aantrekt.

 

Nog een paar kleine (veiligheids)tips:

– Controleer ten alle tijden de temperatuur van het water, voordat je je kindje er in doet.

– Laat je baby nooit alleen of alleen met andere kinderen. Ook niet wanneer er maar een klein laagje water in het bad zit.

– Sluit altijd de WC- en badkamerdeuren na het badderen.

– Gebruik een zachte handdoek en droog hem hier ook zachtjes mee af.

Er valt ook nog een hoop te leren van de kraamzorg. Maak hier goed gebruik van en dan komt het goed