Baby helpen doorslapen

Een baby heeft het leven waar iedereen naar hunkert: hij/zij kan slapen wanneer gewenst en bepaald lekker zelf de tijden. Veel ouders hebben hier problemen mee of weten niet wat ze ermee moeten doen. Probeer je te realiseren dat dit baby-eigen is en dat ze hun eigen gang gaan, probeer dus te stoppen met denken dat je iets verkeerd doet. Dan kun je heerlijk ontspannen en genieten van je baby. Er bestaan echter wel baby’s met slaapproblemen en zelfs slaapstoornissen en dan heb je professionele hulp nodig.

Er zijn zo veel dingen die je als nieuwbakken vader en moeder moeten leren wanneer een baby geboren wordt.  Soms geven vrienden en familie wel nuttig advies. Het probleem is vaak dat het gegeven advies, met de beste bedoelingen, niet noodzakelijkerwijs het juiste advies voor jou en je baby. Grootouders proberen te helpen, maar realiseren zich niet dat hun kennis van ongeveer vijfentwintig tot dertig jaar oud is en niet van toepassing is op jouw huidige situatie.  Maar het moeilijkste van allemaal en de meest gehoorde hartekreet is:

”Waarom slaapt mijn baby niet door? Waarom houdt hij ons wakker als hij geen honger heeft? Waarom wordt mijn baby ’s nachts wakker en slaapt dan tijdens de dag?”

Verwacht niet dat je baby zich binnen no-time weet aan te passen in een normaal dag en nacht ritme. Een baby is een klein individu met unieke wensen en behoeften. Hij zal zich waarschijnlijk niet beseffen dat hij niet hoort wakker te zijn om 3 uur ’s nachts! Hij weet alleen dat hij honger of een vieze luier heeft,  of dat  hij zich gewoon verveeld! Het is niet makkelijk voor de kersverse ouders. Ouders zijn de mensen met het meeste slaaptekort op de aarde. Maar echt,op een dag gaat het beter te worden. Voor nu, realiseer je dat je niet alleen bent en dat de meeste ouders dit doormaken. Er zijn bepaalde richtlijnen die geven ons bij benadering aan hoeveel slaap een gemiddelde baby nodig heeft op bepaalde leeftijden. Ze zijn zeer behulpzaam en kunnen je helpen vooruit te plannen, maar onthoud het woord bij “benadering ” en maak je geen zorgen als je baby iets minder slaapt of meer dan de aangegeven tijden.

Tips om je baby te helpen doorslapen

  • Laat je baby slapen in zijn eigen bedje.
  • Wieg je kindje niet eerst in slaap, maar leer je baby leren om zelf te gaan slapen.
  • Zorg ervoor dat de kamer donker is en het bedje comfortabel.
  • Als je je baby hoort tijdens de nacht, race er niet op af, maar luister eerst even. Baby’s kunnen meerdere keren tijdens de nacht wakker worden, de meeste keren vallen ze weer in slaap.
  • Ontwikkel een bedtijdritueel, het geeft rust aan je kindje en hij weet wat er gebeuren gaat. Dit kan door een warm bad, een verhaaltje voor het slapengaan, een knuffel. Maak het niet te lang en rek het moment van afscheid nemen niet.
  • Geef je kindje een favoriete knuffel. Ze  zullen zich veiliger voelen als de knuffel aanwezig is. Zorg ervoor dat het speelgoed is echter veilig is, dus geen knoopjes, losse oogjes of andere gevaarlijke dingen.
  • Probeer om je kindje in zijn bedje te troosten. Lukt dat niet, til je kindje op troost hem en als hij stopt met huilen, leg hem dan gelijk terug.
  • Biedt duidelijkheid en structuur.