Aardbevingen zorgen voor eerdere bevallingen

Wat bijkt? In Nieuw-Zeeland zijn er gigantisch veel kinderen geboren een week na de aardbeving in de regio Canterbury, het gebied dat door de aardbeving getroffen is.

“Aardbevingen zorgen ervoor dat vrouwen sneller bevallen”, legt deskundige David Metes uit. “Mensen schakelen automatisch in een soort overlevingsmodus, waardoor de baby eerder geboren wordt.”

Stress tijdens de zwangerschap kan mogelijk leiden tot een vroege geboorte. Dit bleek uit eerdere studies. Ook 9 maanden na een ramp pieken de geboortecijfers. Zo resulteerde de aardbeving in Chili op 27 februari 2010 negen maanden later in een werkelijke babyboom.

Waarschijnlijk is de oorzaak te herleiden naar het feit dat door een ramp minder voorbehoedsmiddelen verkrijgbaar zijn. Doordat er geen condooms of de pil voor handen is, en men instinctief wel behoefte heeft om zich voort te planten. De overlevenden van een ramp doen mogelijk meer aan seks. Seks is een manier om te kunnen ontstressen.

“In hopeloze situaties proberen mensen hun leven weer op te pakken”, legt Frederick Jean Pierre uit. “Zo zijn er vrouwen die een man voor zich proberen te winnen, zodat ze kunnen rekenen op zijn bescherming. Andere vrouwen verkopen zichzelf om voedsel en water te krijgen.”

Ook hebben de overlevenden weinig om te doen als ontspanning, waardoor zij mogelijk eerder besluiten om seks met elkaar te hebben. Dit gebeurt vaak na stroomstoringen, zoals in 2007 na de stroomstoring in de Tieler- en Bommelerwaard. 50.000 huishoudens zaten dagenlang zonder stroom, wat 9 maanden later resulteerde in een echte babyboom.